IRF prošle godine zaključio 38 ugovora o faktoringu

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond (IRF) je u prošloj godini zaključio 38 ugovora o faktoringu u ukupnom iznosu od 63 miliona EUR.

“Važno je istaći da smo se tokom prošle godine bazirali na stimulisanje preduzeća koja se bave izvozom I koja smo po tom kratkoročnom aranžmanu finansirali sa 4,2 miliona EUR”, rekli su predstavnici IRF-a agenciji Mina-business.

Oni su dodali da je planom za ovu godinu predviđeno da se kroz kratkoročno finansiranje, odnosno factoring, podrže preduzeća sa namjanje 60 miliona EUR.

Faktoring finansiranje je specifična finansijska usluga i predstavlja otkup nedospjelog potraživanja od bonitetnih kupaca, putem kojeg se ispostavljene fakture unaprijed plaćaju i preduzeće dolazi do slobodnih novčanih sredstava, čime se stimuliše njihovo poslovanje.

Iz IRF-a su kazalči da likvidnost preduzeća podrazumijeva stalnu sposobnost pretvaranja vrijednosti iz jednog oblika u drugi i plaćanja dospjelih obaveza u kratkom roku.

“Kako ne bi došlo do problema nemogućnosti izmirenja obaveza u kratkom roku, odnosno nelikvidnosti preduzeća, IRF će, u cilju očuvanja velikog broja firmi i njihovih zaposlenih, nastaviti sa pružanjem podrške mikro, malim i srednjim preduzećima kroz održavanje i/ili poboljšanje likvidnosti preduzeća”, dodali su iz IRF-a.

Iz IRF-a su saopštili da je tokom 2017. i prošle godine preko 200 malih preduzeća sačuvano od stečaja.

“Potrebno je da se tim malim proizvođačima omogući da datum naplate njihovih potraživanja bude na nivou do sedam dana. Njihovih 15 hiljada EUR ili 20 hiljada EUR predstavljaju presudni uslov za opstanak”, kazali su iz IRF-a.

IRF će zato, kako su zaključili njegovi predstavnici, i dalje sa velikim preduzećima, prije svega trgovačkim lancima, sarađivati u pronalaženju modela kako da se mali proizvođači podrže i lakše opstanu na tržištu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *