Fond PIO i dalje u deficitu, novac za penzije se nadomješta iz državne kase

Dodajte komentar

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nijesu dovoljni Fondu PIO da mjesečno obezbijedi neophodna primanja. U 2018. godini deficit Fonda PIO iznosio je skoro 30 odsto, a novac koji je nedostajao za penzije nadmoješten je iz državnog budžeta.

Kako su objasnili u Fondu PIO oni se dominantno finansiraju iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda Budžeta.

„Prema podacima za prvih 11 mjeseci ove godine, za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 111,06 miliona eura ili 28,88 odsto, koliko iznosi i deficit Fonda PIO“, istakli su u fondu.

Da je neka reforma neophodna svjesni su i u Fondu PIO.

„Reforma penzionog sistema generacijske solidarnosti u Crnoj Gori izvršena je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu 1. januara 2004. godine, a nastavak reforme Izmjenama Zakona iz 2010. godine. Međutim, efekti obje reforme penzijskog sistema su značajno umanjeni zbog uvođenja povoljnijih uslova za penzionisanje od opštih, odnosno ranog napuštanja tržišta rada“, ističu u fondu PIO.

Kako dodaju, Vlada Crne Gore je prepoznala ovaj problem i u tom smislu angažovala eksperte Svjetske banke koji su izvršili detaljnu analizu penzijskog sistema Crne Gore i dali određene preporuke koje su se razmatrale i usaglašavale u cilju njihove implementacije u zakonska rješenja, prenosi Standard.

„U tom pravcu su od strane resornog ministarstva predložena određena zakonska rješenja. Fond PIO Crne Gore aktivno učestvuje u aktivnostima koje se sprovode na ovom planu i smatra da u okviru zakonskih rješenja treba obezbijediti dva osnovna uslova: održivost penzijskog sistema na prvom mjestu, a isto tako da se vodi računa o adekvatnosti penzija“, objasnili su u Fondu PIO.

Na pitanje da li se može očekivati povećanje ili smanjenje penzija tokom 2019. godine, u Fondu PIO su saopštili da će to biti poznato odmah nakon praznika.

„Usklađivanje penzija utvrdiće se na bazi zvaničnih statističkih podataka koji se odnose na parametre koji utiču na njegovo određivanje, odnosno na bazi zvaničnih statističkih podataka o kretanju potrošačkih cijena i zarada u 2018. u odnosu na 2017. godinu, a koji će biti poznati početkom naredne godine“, zaključili su u Fondu PIO.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *