Analitičar koji je predvidio prošlu krizu upozorava na novu

1 komentar

Džejms Stak, finansijski analitičar koji je predvidio i posljednju veliku krizu na tržištu, uočio je neke zabrinjavajuće znakove. Smatra da tržištu nekretnina preti rizik da doživi najgoru godinu od 2008.

Stak je u telefonskom intervjuu za Blumberg rekao da očekuje da će prodaja nekretnina nastaviti da usporava u sljedećih 12 i više mjeseci.

“Postoji i značajan rizik za cijene nekretnina ako dođe do recesije”, naveo je Stak koji je još prije godinu dana upozoravao da će rast kamatnih stopa uticati na to da će građanima nekretnine biti manje dostupne.

Godinu dana kasnije imamo podatak da je u novembru kupovina nekretnina u SAD pala za 7,7 posto, te da je povjerenje potrošača u decembru zabilježilo pad.

Stak kaže da je prerano tvrditi čeka li nas još jedan nekretninski mjehur. To će zavisiti od opšte situacije u privredi. “Nažalost, mjehur možemo sa punom sigurnošću prepoznati tek kada nam se dogodi”, objašnjava.

Naglasio je da trenutna snaga ekonomije doprinosi snazi tržišta nekretnina, ali i upozorio da je šteta već pričinjena.

“Čak i ako kamatne stope na hipotekarne kredite ostanu iste ili čak malo i padnu u ovoj godini, nije vjerovatno da će se dogoditi preokret. Kupci su na oprezu i shvataju da je ključno pitanje mogu li priuštiti određenu nekretninu”, zaključuje Stak.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • EBO vas tekst ovaj !!! Bolje ga obrisite, jer ste napisali u naslovu da je u tesktu ispod naslova sadrzaj dramatican toliko, da onaj ko se bavi nekretninama ili od njih zavisi, ako poveruje bar malo u istinitost ove tvrdnje doticnog coveka, osetice nivo uzbudjenja i stresa ravan naginjanju na slomljenu ogradu terase treceg sprata. Na taj nacin prepadati gradjane i citaoce ovakvih i slicnih tekstova, spada u jednu vrstu zastrasivanja, na laznoj osnovi, koje podleze krivicnom zakonu, i podlece 110% u narednih par dana, ukoliko se ne povuce iz javnosti cak ukloni i iz privatne kolekcije, u cilju sprecavanja kontakta sa maloletnom decom i decom koja ne razumeju sadzaj teksta, bez obzira koji je razlog, da bez ikakve namere, slucajno ili na neki drugi neobican ili regularan nacin dospe u javnost i dovede maloletnu decu pred vrata krivicnog zakona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *