Tužilaštvo Kneževića za sada tereti samo zbog pronevjere 1,9 miliona eura

Dodajte komentar

Vlasnik Atlas banke Duško Knežević zvanično je osumnjičen samo za krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, čime je, kako se sumnja, budžet oštećen za 1,9 miliona eura, navodi se u naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva, piše Dan.

Kako je Danu potvrđeno, Knežević još nije označen kao organizator grupe koja se sumnjiči za pranje novca, niti je taj postupak završen. Tom istragom su obuhvaćena 174 lica, a organizator te grupe još uvijek se vodi kao N.N. lice.

Istragu koja je trenutno aktuelna i koja je dobila epilog podnošenjem naredbe za sprovođenje istrage protiv Duška Kneževića vodi specijalni tužilac Lidija Vukčević. U zahtjevu se navodi da je Knežević od 2008. do 2017. godine osnovao i ugasio više fiktivnih firmi. Tužilaštvo sumnja da je Knežević na taj način oštetio budžet za 1.942.000 eura. Da je to jedini iznos koji se pominje u naredbi za sporovođenje istrage protiv Kneževića potvrdio je i njegov advokat Zoran Piperović. Međutim, on nije želio da komentariše ovaj slučaj, niti da iznosi detalje iz istrage jer je na taj predmet stavljena oznaka tajnosti.

Krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu podnijete su protiv ukupno 79 fizičkih i 95 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su u periodu od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, radi sticanja nezakonite dobiti, na području Crne Gore počinila krivična djela pranje novca. Policijski inspektori su u postupku izviđaja utvrdili da su osumnjičena pravna lica otvorila račune kod Atlas banke a.d. Podgorica i da su ovlašćena lica, kako se sumnja, korišćenjem sistema E-komerc vršila pranje novca preko tih računa i većinu sredstava transferisala dalje svojim osnivačima nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i na ofšor destinacijama.

Duško Knežević je javno negirao sve ove navode i optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu montira proces. On je objelodanio i djelove razgovora sa Katnićem, uz tvrdnju da mu je u septembru, tokom razgovora u SDT-u, tužilac prijetio istragom.

VlasnikAtlas banke Duško Knežević izbjegao je hapšenje koje je naložila specijalni tužilac Lidija Vukčević. Samo nekoliko dana prije izdavanja naloga za hapšenje, on je napustio teritoriju Srbije i trenutno se nalazi u Londonu. Ukoliko crnogorski bezbjednosni organi budu raspisali međunarodnu potjernicu za Kneževićem, problem oko eventualnog izručenja moglo bi da predstavlja to što on ima i kiparski pasoš.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *