Prijeti li tržištu nekretnina najgora godina od kolapsa 2008. godine?

Dodajte komentar

Džejms Stak, finansijski analitičar i osoba koja je predvidjela i posljednju veliku krizu na tržištu, uočio je neke zabrinjavajuće znakove. Smatra da tržištu nekretnina prijeti rizik da doživi najgoru godinu od 2008.

Stak je u telefonskom intervjuu za Bloomberg rekao da očekuje da će prodaja nekretnina nastaviti da usporava u sljedećih 12 i više mjeseci.

“Postoji i značajan rizik za cijene nekretnina ako dođe do recesije”, naveo je Stak koji je još prije godinu dana upozoravao da će rast kamatnih stopa uticati na to da će građanima nekretnine biti manje dostupne.

Godinu dana kasnije imamo podatak da je u novembru kupovina nekretnina u SAD-u pala 7,7 odsto te da je povjerenje potrošača u decembru zabilježilo pad.

Stak kaže da je prerano tvrditi čeka li nas još jedan nekretninski balon. To će zavisiti od opšte situacije u ekonomiji.

“Nažalost, balon možemo sa punom sigurnošću prepoznati tek kada nam se on dogodi”, pojasnio je on.

Naglasio je da trenutna snaga ekonomije pridonosi snazi tržišta nekretnina, ali i upozorio da je šteta već učinjena.

“Čak i ako kamatne stope na hipotekarne kredite ostanu iste ili čak malo i padnu u ovoj godini, nije vjerovatno da će se dogoditi preokret”, pojasnio je Stak.

“Kupci su na oprezu i shvataju da je ključno pitanje mogu li priuštiti određenu nekretninu. Mogu li sebi priuštiti kupovinu kuće?”, zaključuje Stak za Bloomberg.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *