Dug nije negativan za razvoj

Dodajte komentar

Rektor privatnog Univerziteta Donja Gorica (UDG) Veselin Vukotić kazao je da je ključna stvar kod svakog duga veza duga i prihoda koje on, upožen u neki biznis, proizvodi. Sve dok se dug posmatra u kontekstu prihoda koje proizvodi, Vukotić smatra da nema negativnog uticaja na razvoj.

Rektor je to saopštio na Božićnoj raspravi o ekonomiji na UDG, čiji je suvlasnik predsjednik države Milo Đukanović.

Tema rasprave bio je “Javni dug i razvoj, prenio je juče portal Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

“Javni dug je po mnogima jedan od uzroka propasti naše civilizacije. Tvrdnja, da za nacionalnu ekonomiju javni dug od 65 odsto čini granicu izdrživosti, nije tačna. Današnji dug je na nivou svijeta oko 220 hiljada milijardi dolara. Svijet proizvodi bruto društveni proizvod (BDP) od oko 70 hiljada milijardi dolara. Stopa zaduženosti je 300 odsto. A kažu da je za nacionalnu ekonomiju 65 odsto granica izdržljivosti. Što u ovoj računici nije gačno”, kazao je Vukotić.

O dugu se sinoć razgovaralo u kontekstu razvoja.

Ključna stvar kod svakog duga, prema mišljenju Vukotića, je njegova veza sa prihodom koji taj dug, uložen u neki biznis, proizvodi.

“Sve dok se dug posmatra u kontekstu prihoda koje proizvodi po mom mišljenju nema negativnog uticaJa na razvoJ. Sve dok su prihodi od ulaganja duga veći od duga, dug je podsticanje razvoja”, rekao je Vukotić. U suprotnom, kako je dodao, ukoliko se dug ne može isplatiti, vratiti iz prihoda koji on proizvodi, dug postaje prepreka razvoju, i kompanije i države.

“Da li bi zemlja koja nema dugova bila srećnija od zemlje koja ih ima? Ili, da li je svako smanjenje javnog duga pozitivno, a svako povećanje negativno? Dug se odnosi na buduće prihode, a budućih prihoda nema bez novih ulaganja, bez inovacija, bez preduzetništva. Dug, ako je razvojni tjera nas da mislimo o budućnosti, o razvoju kojim taj dug vraćamo. Ako je dug usmjeren na potrošnju ili zadržavanje statusa kvo, političkog i svakog drugog, on je razvojno opasan”, upozorio je Vukotić.

On je poručio da je budućnost u informatičkom društvu.

Foto: Youtube

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *