Počela priprema četvrte faze projekta Hiljadu plus

1 komentar

Interesovanje za treću fazu projekta 1000 plus je u prošloj godini bilo veliko, a organizatori iz Ministarstva održivog razvoj i turizma kažu da zbog ograničenog budžeta nijesu mogli da dodijele vaučere svim građanima koji su aplicirali, pa su ,,ušli u pripremu četvrte faze.

U okviru treće faze projekta prošle godine apliciralo je više od 1000 građana, a dodijeljeno je do sada 470 vaučera. Podijeljeno je 160 vaučera prioritetnim licima i 200 građanima koji pripadaju ciljnim grupama, a onda je u decembru prošle godine u trećoj dodjeli uručeno još 110 vaučera i to: 45 zaposlenim u javnom sektoru, 34 mladim bračnim parovima do 35 godina života i 31 ostalim korisnicima.

Nastavak

Kako je Pobjedi kazao generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović budžetom za ovu godinu planirali su nastavak projekta i kako ističe već su otpočeli pregovore sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

“Drago mi je što su građani ukazali povjerenje i prepoznali kvalitet projekta 1000 plus. Kako usljed velikog interesovanja i ograničenog budžeta nijesmo u mogućnosti da dodijelimo vaučere svim građanima koji su aplicirali, otpočeli smo pregovore sa predstavnicima Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) po pitanju realizacije četvrte faze, a Budžetom za 2019. godinu planirali nastavak projekta. Krajnji cilj je da građani na jednostavan i povoljan način riješe stambeno pitanje, a kako iz faze u fazu radimo na unapređenju, siguran sam da ćemo i u narednoj obezbijediti najpovoljnije uslove na tržištu, na čemu će se intenzivno raditi tokom naredne godine”, kazao je Čanović.

On ističe da su veoma zadovoljni sa prošlogodišnjim nastavkom projekta 1000 plus imajući u vidu da su obezbijedili niz povoljnosti.

“Više od hiljadu građana Crne Gore apliciralo je za dobijanje vaučera. Zadovoljan sam tokom realizacije Projekta. Napomenuo bih da smo obezbijedili najpovoljniju kamatnu stopu na tržištu, smanjili cijenu obrade kredita i što je jako bitno, obezbijedili smo da realizacija stambenog kredita ne zahtijeva obavezno učešće, kako bismo ublažili opterećenje budžeta građana. Naravno, pravi pokazatelj uspješnosti jeste broj domaćinstava koja su riješila jedno od najbitnijih životnih pitanja, pitanje krova nad glavom. S obzirom da u ovom trenutku imamo oko 250 odobrenih kredita, a da je znatan broj podnijetih zahtjeva za dobijanje kredita u fazi evaluacije, siguran sam da smo na dobrom putu realizacije još jedne uspješne faze projekta 1000 plus”, ističe Čanović..

Posebno je, kako naglašava, ponosan na činjenicu da je 160 građana koji spadaju u prioritetnu grupu lica dobilo vaučer, od kojih u ovom trenutku njih 100 ima odobren kredit kod komercijalnih banaka, što je za preko 50 odsto više u odnosu na prethodnu fazu.

Povoljnosti

Ključna povoljnost projekta 1000 plus ogleda se u obezbjeđivanju najpovoljnije kamatne stope na tržištu. U prvoj fazi je iznosila 4,99, drugoj 3,99 a u trećoj 2,99 odsto.

“Zajedničko za sve tri faze je to što smo se pored uspješne saradnje sa komercijalnim bankama, trudili da kroz saradnju sa Notarskom komorom Crne Gore i osiguravajućim društvima obezbijedimo što povoljnije uslove za korisnike projekta. U odnosu na prethodne, novitet treće faze je to što učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno, kao i ponuda stanova iz starogradnje”, kazao je Čanović.

Pored unapređenja povoljnosti, koje su obezbjeđivali do sada, u sljedećoj fazi nastojaće, dodaje, da kroz saradnju sa privatnim sektorom obezbijede dodatne.

“Imajući u vidu da građani kupuju stambeni objekat i da isti treba opremiti, smatram da i u tom pravcu treba intenzivirati i inicirati pregovore sa kompanijama koje pokažu interesovanje da učestvuju u Projektu 1000+ i na taj način dodatno pomognemo građanima”, poručio je na kraju Čanović.

Za građane sa liste čekanja vaučer možda u februaru

Čanović tvrdi da sa sigurnošću ne može reći da li će biti dodatne dodjele vaučera treće faze projekta Hiljadu plus, jer to zavisi od više faktora koji se ne mogu predvidjeti.

“Da budem precizan, u trećoj dodjeli vaučera građanima sa liste čekanja, metodologijom obračuna sklopljenih predugovora o kupovini stana, sklopljenih i realizovanih ugovora o kreditu sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, kao i na osnovu broja vaučera koji nijesu realizovani, došli smo do računice da možemo dodijeliti dodatnih 110 vaučera. Na isti način ćemo vršiti i sljedeći obračun. Precizne podatke imaćemo najkasnije do sredine februara, kada je krajnji rok da se iskoriste vaučeri koji su uručeni prilikom treće dodjele. Istakao bih da je do sada, kroz tri dodjele, 470 građana dobilo vaučer i da ćemo vaučere uručivati do utroška sredstava”, kazao je Čanović.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *