Nova Škoda Octavia – kupe, hibrid, ali prije svega “pametan izbor” (foto)

Dodajte komentar

Iako se Škoda fokusirala da 2019. izazove bratskog rivala Volkswagen Golf novim modelom Scala, nije zanemarila i svog dugogodišnjeg glavnog aduta na tržištu.

Jedan od najpopularnijih modela u Evropi dobio je liniju kupea, a prvi put će imati i hibridni pogon.

U Mladoj Boleslavi su iskoristili unapređenje sa Rapida na Scalu da unaprede i novu generaciju Octavije koja će biti pravljena na MQB platformi.

Novine i fokus Scale na potrebu za “praktičnim hečbekom” neće nužno uticati na dimenzije Octavije koja bi trebalo da zadrži slično međuosovinsko rastojanje i tradicionalno veći prostor na zadnjoj klupi u odnosu na direktne konkurente.

Najveća razlika Ocravije Mk4 u odnosu na Mk3 biće u dizajnu, očekuju se brojni sofisticirani detalji, kompleksnija hauba, te produžena linija zadnjeg dijela vozila koja će da “vuče” na pojavu kupea.

Kod većine drugih vozila to bi značilo gubitak na praktičnosti, ali će u Škodi to izbeći dubljim podom i boljim pakovanjem oko bočnih delova gepeka čiji će kapacitet blago porasti na oko 600 litara.

Što se tiče pogona, tu se očekuju dobro poznati agregati VW grupacije, osnovna verzija će imati 1,0-litarski trocilindarski TSI turbobenzinac od 115 KS, dok bi na vrhu ponude trebalo da bude 1,5-litarski četvorocilindarski TSI sa 150 KS koji posjeduje opciju deaktivacije cilindra radi ekonomičnosti.

Iako se očekivalo da Škoda izbaci iz Octavie 1,0-litarsku jedinicu s obzirom da je u pitanju model klasu iznad Scale, iz češke kompanije su poručili da se to neće dogoditi jer oni nisu premijum proizvođač i da će “Octavija biti normalan automobil za normalne ljude – pametan izbor”.

Takođe, iako je Škoda izbacila dizel motore iz ponude u svom malom modelu Fabia, oni će i dalje biti dostupni u Octaviji u tri verzije – 1,6 i 2,0-litarskim oblicima i rasponu snage od 115 do 190 KS.

Ipak, najveća novina za novu generaciju biće elektrifikacija, pa će kupci imati opciju i da kupe sve popularniju hibridnu verziju s kojom će Octavija samo na struju moći da pređe oko 65 kilometara.

Očekuje se da Octavija hibrid dobije pogonsku jedinicu koja će debitovati u osmoj generaciji VW Golva predstojećeg ljeta, a koju će činiti kombinacija 1,5-litarskog TSI i 48v elektromotora.

Naravno, uporedo se planira i razvoj sportske verzije Octavie RS koja će biti najsnažnija do sada sa oko 260 KS.

Što se tiče unutrašnjosti ona će takođe biti unaprijeđena sa kvalitetnijim materijalima uključujući i plastične komponente, a baziraće se posljednjoj evoluciji VW grupacije.

Što se tiče multimedije, osnovna varzija bi trebalo da ima 6,5-inčni displej, ali će većina Octavija biti opremljena sa 9,2-inčnim ekranom, dok bi na vrhu ponude trebalo da bude 1,2-inčni potpuno digitalni kontrolni panel.

Nova Škoda Octavija će debitovati na Auto-salonu u Frankfurtu naredne jeseni, a očekuje se da početna cijena osnovnog modela bude oko 20.000 eura.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *