Naplatili sedam miliona, pola dali opštinama

Dodajte komentar
Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom lani je prihodovalo 7,1 milion eura, čime je premašen plan. Kako je Pobjedi kazao direktor ove ustanove Predrag Jelušić, to je pokazatelj odgovornosti zakupaca, ali i efikasnosti službi JP u ostvarenju prethodnog trogodišnjeg plana.

– Polovina ovog iznosa, dakle 3,5 miliona prenijeli smo primorskim opštinama – naveo je Jelušić i naglasio da je problema oko lokacija i objekata bilo na Bojani, ali su intenzivnom kampanjom tokom ljeta i jeseni, kao i upozorenjima o potencijalnim negativnim referencama za zakupce koji ne poštuju ugovor, uspjeli da naplate prihode.

ANALIZA

Strategija održivog upravljanja plažama na kojoj su, kako ističe, pažljivo radili prethodne dvije godine, pored analize postojećeg stanja, ponudila je i novu kategorizaciju. I ove godine će kategorisati kupališta.

– Do sada smo imali dvije kategorije kupališta – javna i hotelska. U novom Atlasu plaža kupališta ostaju javna, ali dobijaju teme (kategorije). Tako će javna kupališta od ove godine biti podjeljena na porodična, za aktivni odmor (dijeli se na tri podvrste: sportsko, rekreativno i adrenalinsko), kupališta za ronioce, za surfere, party, romantična, pet friendly, izletnička, kupališta bez plažnog mobilijara, sa prirodnim ljekovitim faktorima i wellness sadržajima – objasnio je Jelušić.

Kupališta posebne namjene dijele se na nudistička i namijenjena dječijem odmaralištu, a za svaku kategoriju propisaće se specifični standardi i uslovi za opremanje.

Što se tiče privremenih objekata, naš sagovornik ističe da poštujući Pravilnik o postavljanju i karakteru privremenih lokacija koji je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u julu ove godine, JP za upravljanje morskim dobrom predložilo je da se ukloni 80 objekata koji izgledom i sadržajem nijesu primjereni turističkoj ponudi.

– U konačnom, MORT donosi Program privremenih objekata u zoni morskog dobra (2019- 2023) i moguće da će isti trpjeti još određene izmjene – naglašava Jelušić i najavljuje da će u februaru biti završena pješačka staza Risan-Perast.

Urediće raspored privremenih objekata na Bojani

Jelušić je objasnio da je program privremenih objekata na Bojani, koji je donio MORT, definisao zone, broj objekata i njihova namjena.

– Za očekivati je da će i taj prostor da trpi određene izmjene. Mi smo uradili detaljnu analizu prostora sa više aspekata, a prijedlog mjera smo poslali resornom ministasrtvu – poručio je Jelušić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *