U Hrvatskoj se formira nova avio-kompanija

Dodajte komentar

Kako saznajemo, u Hrvatskoj je u toku formiranje nove avio kompanije pod nazivom SmileAir.

Nino Borić, već više od 30 godina radi u vazduhoplovstvu, vlasnik je kompanije AvioNova (članica ISTAT-a) sa sjedištem u Floridi preko koje je prodao avione nizu kompanija među kojima i Darwinu, dva širokotrupca United Airwaisu, Aurora Airwaysu, takođe je nabavio i sva tri Turboleta L410, tri Fokkera F-100 i prvi A320 za Trade Air. Više godina radio je na direktorskim mjestima u operativi avio kompanija. Uz njega u projektu su Bernard Lukač, pilot sa 30 godišnjim stažem i biši instruktor u Croatia Airlinesu, posljednjih 8 godina inspektor u CCAA, te Krunoslav Đumlija, pilot sa 15 godišnjim stažem i bivši inspektor u CCAA.

Kompanija namjerava da krene sa operacijama sa Embraerima E-190 u konfiguraciji sa 100 mjesta, a u kasnijoj fazi će nabaviti A321 u konfiguraciji sa 214 mjesta, dugoročno namjerava da nabavi i A330.

U tri godine od pokretanja kompanija planira flotu od pet aviona. Planirani početak letova je proljeće 2020. godine. SmileAir smatra da je E-190 idealan avion za cjelogodišnje operacijletove, dok bi A321 koristili za sezonske letove.

Kompanija će se baviti ACMI i wet lease businessom, redovnim charterima i leisure linijama, te ad hoc charterima, i kane pokriti letove prema Evropi, Bliskom Istoku, Africi i Islandu. Kompanija namjerava i da iznajmljuje posade kompanijama koje su kratke sa posadama (a što je krucijalni problem današnjice), te dump lease u kojem se iznajmljuje posada, avion, održavanje i osiguranje, ali ne i kabinsko osoblje, a avion se iznajmljuje po satu.

Izvor: Tangosix

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *