Stotine hiljada njemačkih vlasnika vozila u kolektivnoj tužbi protiv VW-a

Dodajte komentar

Oko 372 hiljade njemačkih vlasnika vozila marke Volkswagen (VW), opremljenih uređajem koji je prikazivao netačne podatke o emisiji štetnih gasova, priključilo se kolektivnoj tužbi protiv njemačkog automobilskog diva.

Stotine hiljada građana uključile su se u pokretanje zajedničkog sudskog spora protiv VW-a u razdoblju od kraja novembra 2018. do 2. januara 2019., kazala je u četvrtak portparolka njemačkog ministarstva pravosuđa za agenciju AFP.

Spor je 1. novembra 2018. pokrenulo udruženje njemačkih potrošača VZBV, i to pred sudom u njemačkom gradu Brunswicku, svega nekoliko kilometara udaljenom od sjedišta VW-a u Wolfsburgu.

Premda se vlasnici mogu priključiti tužbi do dana uoči početka prvog saslušanja, koje se planira za drugu polovinu ove godine, VZBV ih je pozvao da se prijave prije 31. decembra 2018. kako bi se izbjegla mogućnost zastare.

VW je 2015. priznao da je manipulisao softverom ugrađenim u 11 miliona dizelskih vozila širom svijeta kako bi u provjeri emisije štetnih gasova pokazivao manje zagađenje nego u stvarnoj vožnji.

Dosad je ta afera, popularno nazvana “dizelgate”, stajala VW više od 28 milijardi eura (32 milijarde dolara) u vidu globi, povlačenja vozila i odšteta.

Najveći finansijski teret VW je podnio u SAD-u gdje je otkupio gotovo 500 hiljada vozila od klijenata i isplatio kompenzaciju u iznosu do 10.000 dolara po vozilu.

U Njemačkoj su dosad platili dvije kazne u ukupnom iznosu od samo 1,8 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *