Qatar Airways ulaskom u kinesku državnu aviokompaniju prkosi Amerikancima

Dodajte komentar

Državna aviokompanija Emirata Katar, Qatar Airways, krajem decembra kupila je udio od pet posto u kompaniji China Southern Airlines Co, a sada želi proširiti saradnju između dviju aviokompanija.

Na osnovu trenutnih cijena akcija, investicija ima vrijednost od oko 530 miliona dolara.

Ulazak u China Southern mogao bi pomoći Emiratu da prevaziđe ekonomsku blokadu od strane svojih susjeda. Zbog spora sa arapskim susjedima, Qatar Airwaysu nije dozvoljeno letjeti na unosne destinacije u Saudijskoj Arabiji ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima te traga za novim putevima i partnerima. S druge strane, ljuta će biti američka konkurencija – posebno American Airlines, koji je zauzvrat uključen u China Southern i želi proširiti veze s kineskom aviokompanijom ove godine.

Tri najveće američke aviokompanije, američki, Delta Air Lines i United Continental, trenutno vode kampanju sa američkom vladom kako bi oborile navodne vladine subvencije protiv Qatar Airwaysa. Arapska aviokompanija odbacuje optužbe.

Njihova uključenost u China Southern je takođe lukava jer neke kineske aviokompanije također imaju podršku države. Ali ovdje, američki konkurenti su izbjegavali bilo kakvu kritiku te prakse, dok su oštro osuđivali subvencije na Bliskom istoku. To pokazuje koliko je važno veliko kinesko tržište i koliko su kineske i američke aviokompanije već isprepletene. American Airlines drži 7,4 posto China Southerna. Prije dvije godine, Qatar Airways je pokušao da se pridruži American Airlinesu, ali je američka kompanija to odbila.

Qatar Airways je već uključen u tri druga partnera American Airlinesa: International Consolidated Airlines Group SA, matičnu kompaniju British Airwaysa i Iberije, kao i čileanske Latam Airlines i Cathay Pacific, sa sjedištima u Hong Kongu.

Delta i American Airlines nisu komentarisali ulazak Qatar Airwaysa u China Southern.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *