Indeksi na Wall Street-u pali više od 2 posto nakon upozorenja Applea

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi potonuli više od 2 posto jer su smanjene procjene prihoda Applea i usporavanje rasta industrijskih aktivnosti u SAD-u podstakli strahovanja od slabljenja globalne ekonomije.

Dow Jones potonuo je 660 bodova ili 2,83 posto, na 22.686 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,48 posto, na 2.447 bodova, a Nasdaq indeks 3,04 posto, na 6.463 boda.

Najviše je juče pao, 5,1 posto, S&P indeks tehnološkog sektora, što je ponajviše posljedica potonuća cijene dionice Applea za 10 posto, nakon što je taj tehnološki div smanjio procjene prodaje u posljednjem tromjesečju zbog slabije potražnje za iPhoneom, posebno u Kini.

Upozorenje Applea podržalo je strahovanja na tržištima od usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, djelimično zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba, što bi moglo izazvati i slabljenje prihoda te dobiti kompanija.

Ulje na vatru dolio je podatak Instituta za menadžment nabavke (ISM) da je rast industrijske aktivnosti u SAD-u u decembru skliznuo na najniži nivo od kraja 2016. godine.

To pokazuje da je na kraju prošle godine rast industrijske aktivnosti u najvećim svjetskim ekonomijama, od Kine i eurozone do SAD-a, znatno usporio.

„Usporavanje kineskog rasta bilo je očekivano, no slabiji nego što se očekivalo podaci ISM-a iznenadili su ulagače jer se činilo da je SAD jedina sigurna luka u oluji”, kaže Sam Stovall, direktor u kompaniji CFRA Research.

Sada se, kaže, čini da je i američka ekonomija suočena s čeonim vjetrovima.

„Ulagači se plaše da sve ove vijesti pokazuju da bi se situacija mogla pogoršati, a da je Apple samo vrh sante leda”, zaključuje Stovall.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 6.692 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,55 posto, na 10.416 bodova, a pariški CAC 1,66 posto, na 4.611 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *