Hoće li Balkan da bude razočaran?

Dodajte komentar

Rumunija je 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. Do 30. juna, Bukurešt će biti centar brojnih evropskih dešavanja.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ovaj čin prokomentarisao je neobično direktno izjavom u kojoj je iznio sumnje da je Rumunija spremna za ulogu koja joj je pripada, prenosi “Dnevni avaz”.

“Oni jesu tehnički dobro spremni. Ali, vjerujem da vlasti u Bukureštu još nisu u cjelosti razumjele šta znači predsedavanje Unijom. Da bi mogle da se donose promišljene odluke, morate da slušate druge, al ii biti u stanju da neke brige nekih tamo stavite gdje im je mjesto – na kraju. Kada sve uzmem u obzir, imam neke sumnje u sposobnost Rumunije da se nosi s ovakvim zadatkom”, rekao je Junker za “Velt am Sontag”.

Ovo je prvo predsedavanje EU koje je po redovnom redosledu pripalo državi koja je i dalje pod posebnim režimom Brisela zbog brojnih manjkavosti u radu vlasti.

Posebno, Unija pod debelom lupom Rumuniju drži na polju borbe protiv korupcije.

Građani ove balkanske države, pak, lupu su zamijenili redovnim protestima protiv vlasti, a i u samoj vladajućoj koaliciji rat unutar stranaka, te između njih, ne prestaje da bukti.

Kao odraz haosa, ministar za EU 11. oktobra prošle godine podnio je ostavku. Sve to dovelo je i do činjenice da program predsjedavanja Unijom, dokument koji svaka država objavi prije preuzimanja te uloge, u slučaju Rumunije neće biti dostupan barem do 15. januara.

“Avaz” piše da zbog toga i ne znamo šta će Bukurešt raditi u narednih šest mjeseci.

“Ako bar i letimično pogledamo dosadašnje najave rumunskih zvaničnika, priče o tome da će Balkan biti jedan od pet prioriteta samo su – priče! Nema nijedne reference u dosadašnjim najavama koje to potvrđuju. Izuzetak je preuzeti dokument iz Brisela u kojem se navodi da će se i u narednih šest mjeseci nastaviti s procesom integriranja zapadnog Balkana u EU, jer je to strateški interes same Unije. I ništa više”, navodi ovaj list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *