Dobre i loše navike nekih od najuspješnijih ljudi

Dodajte komentar
CEO Amazona Jeff Bezos

Uspeh ne dolazi slučajno. Da bi se to dokazalo ne treba gledati dalje od osnivača Fejsbuka, Marka Zakerberga, direktorke poslovanja te kompanije Šeril Sendberg, izvršnog direktora Amazona Džefa Bezosa i milijardera investitora Marka Kubana.

Biznis Insajder je sastavio listu najboljih i po jednu najlošiju naviku tih ljudi, kako bismo uspjeli da shvatimo kako su oni postigli takav uspjeh.

Mark Zakerberg zna da štedi

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 50 milijardi dolara, ali je sigurno da se on time ne hvali. Iako bi mogao da priušti svaki auto koji poželi, on vozi crni Folksvagen GTI, koji vrijedi 30.000 dolara. Prisilom se oženio u njihovom dvorištu, a na medenom mjesecu u Italiji su viđeni da ručaju u Mekdonaldsu. I naravno tu je njegova čuvena “uniforma” – siva majica i farmerke.

Zakerberg stalno sebi postavlja izazove. Napravio je tradiciju postavljanja izazova za narednu godinu, pa je tako zadavao sebi da trči milju svakoga dana, nauči Mandarinski jezik i da pročita novu knjigu na svake dvije nedjelje.

Loša navika: Prvo što uradi svakog jutra je da pogleda svoj telefon. On prvo provjeri svoje društvene mreže. Iako bi moglo da ga opravda to što je direktor Fejsbuka, čak i on sam tvrdi da je to veoma loša navika.

Džef Bezos redovno spava osam sati

Izvršni direktor kompanije Amazon je jedan od nekoliko ultra uspješnih ljudi koji su veliki zagovornici spavanja od osam sati.

Kako je ranije rekao, mnogo više je oprezan i razmišlja bistrije kada spava osam sati tokom noći. Bezos provodi kvalitetno vrijeme sa svojom suprugom i djecom. Ne zakazuje sastanke ujutru kako bi mogao da doručkuje sa njima, a kako je jednom rekao, svako veče on pere sudove.

Loša navika: Umije da bude veoma okrutan prema svojim zaposlenima. Kada ga iznerviraju, Bezos zna veoma sarkastično i oštro da im odgovori.

Investitor Mark Kuban svakodnevno čita tri sata

Kuban je ranije izjavio da svakoga dana čita oko tri sata i više, a da mu je to navika još od 1980. godine. Na svom blogu je napisao da čovjek sa malim znanjem o pozadini kompjutera može da se takmiči sa daleko iskusnijima, i da zato koristi vrijeme da nauči sve što može.

Kako je istakao, njegova supruga nije oduševljena što on toliko vremena “troši” na čitanje, ali da njemu to daje samopouzdanje i sigurnost u poslu. On takođe vježba jedan sat svaki dan.

Loša navika: Dugo noću gleda televiziju. Kako je kazao, ostavlja televizor uveče da se automatski isključi kada zaspi. To mu je stara navika, koja ga je odvlačila od konstantnog razmišljanja o poslu.

Šeril Sendberg zapisuje sve zadatke

Ona ostaje organizovana tako što sve zapisuje u notes sa spiralom, namjerno ne koristeći digitale opcije za organizaciju. U taj notes zapisuje sve što treba da se priča na sastanku, a kada se to završava, precrtava stavku po stavku.

Bez obzira koliko posla ima, Sendberg mora da večera sa porodicom.  Tada prepričavaju svoja dnevna iskustva i ističu na čemu su zahvalni.

Loša navika: Nije dovoljno spavala. Kako je ranije rekla, često nije imala dovoljno sna, ali je uz djecu shvatila da joj je to neophodno, pa je promijenila tu lošu naviku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *