Apple smanjio procjene prodaje, cijena dionice oštro pala

Dodajte komentar

Apple je upozorio ulagače da će njegovi prihodi u posljednjem tromjesečju 2018. iznositi oko 84 milijarde dolara, manje nego što je procjenjivao, jer je potražnja za pametnim telefonima iPhone bila slabija od planirane, pogotovu u Kini.

Nakon tog upozorenja, u srijedu je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice tog tehnološkog diva pala gotovo 8 posto.

Četvrto tromjesečje za Apple je uvijek bilo najbolje po prodaji zbog praznične potrošnje, a poslovodstvo te kompanije objavilo je u novembru prošle godine procjenu da bi prodaja u tom kvartalu mogla dostići najmanje 89 milijardi dolara.

Nova procjena od 84 milijarde dolara značila bi da su prihodi pali za 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Bio bi to prvi pad prihoda na godišnjem nivou od 2016. godine.

U pismu ulagačima izvršni direktor Applea Tim Cook poručio je da su prodajni problemi uglavnom vezani za slabost potražnje u Velikoj Kini, području koje uključuje i Hong Kong te Tajvan i čini gotovo 20 posto prihoda Applea.

„Premda smo očekivali određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, nismo predvidjeli tako oštro usporavanje ekonomskog rasta, posebice u Velikoj Kini”, piše Cook.

Ovo smanjenje procjena prodaje prvo je za Apple u više od 15 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *