Tržište će se suočiti sa prevelikim zalihama nafte

Dodajte komentar

Moskva je odbacila ideju o pokretanju zajedničke strukture sa OPEK, ali će nastaviti da sarađuje sa velikim proizvođačima nafte.

To je saopšilo rusko ministarstvo energetike.

Ranije ove godine, ruski ministar energetike Aleksandar Novak nagovijestio je ideju da će nova organizacija zasnovana na formatu OPEK plus dobavljači nafte na čelu s Rusijom početi s radom od 1. januara 2019. u pokušaju da se tržište ojača. Tada je bilo planova da se izabere lokacija za sjedište i da se nađe ime za novoformirani savez.

Ministar energetike najavio je sada međutim promenu plana i kaže da bi novi savez samo stvorio novu glavobolju za sve igrače na tržištu. Umjesto toga, biće uspostavljen poseban mehanizam saradnje koji će omogućiti članovima da sazovu, razgovaraju i usvoje memorandume ili zajedničke rezolucije, kaže Novak.

“Neće biti formalne organizacije kao što je OPEK, jer to su dodatne birokratske poteškoće, zakoni, sankcije, doprinosi…”, rekao je ministar.

On je dodao da je tekst povelje koja reguliše saradnju između zemalja OPEK i zemalja koje nisu njene članice skoro spreman i već je poslat preko izvršnog organa.

Uprkos pokušajima da se reguliše tržište, ono će dalje morati da se suoči sa prevelikim zalihama u prva dva kvartala 2019. godine, upozorio je ministar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *