Italija usvojila izmijenjeni nacionalni budžet

Dodajte komentar

Donji dom italijanskog parlamenta usvojio je zakon o nacionalnom budžetu za 2019, nedelju dana nakon što je Senat, posle burne maratonske sjednice, odobrio zakon.

Zakon o nacionalnom budžetu je izmijenjen pošto se Evropska unija usprotivila planovima italijanske populističke vlade da uz pomoć velikog deficita ispuni skupa predizborna obećanja, navodi AP.

Zamjenik italijanskog premijera i lider Pokreta pet zvjezdica Luiđi di Majo objavio je prošle nedelje, posle glasanja u Senatu, da će budžet za 2019. ipak omogućiti koalicionoj vladi da ispuni svoja obećanja koja uključuju odustajanje od smanjenja penzija i garantovanje minimalnih prihoda za nezaposlene ili one koji su slabo plaćeni. Evropska komisija nedavno je prihvatila predlog Italije da cilj budžetskog deficita utvrdi na 2,04 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u narednoj godini.

Prvobitni predlog italijanskog budžeta predviđao je budžetski deficit od 2,4 odsto BDP-a u 2019. godini, što je bilo više od 1,8 odsto projektovanih za ovu godinu i što je Komisija odmah odbacila kao očigledno kršenje fiskalnih propisa EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *