Vlada traži 180 miliona na domaćem tržištu

Dodajte komentar

Parlament je juče završio raspravu o budžetu za narednu godinu, koji iznosi 2,38 milijardi eura. Glasanje za budžet biće danas. Ministar finansija Darko Radunović je u završnoj raspravi kazao da je na javni dug prije dvije godine kamata bila od 3,7, a sada 3,1 odsto i ocijenio da je to značajan uspjeh, s obzirom na obim sredstava koji je refinansiran. Za narednu godinu nedostajaće 556 miliona eura.

“Već sada imamo 186 miliona, 190 se obezbjeđuje od Eksim banke za auto-put, a 180 miliona ćemo morati da tražimo na domaćem tržištu”, najavio je Radunović.

Ocijenio je da je Vlada obezbijedila realan rast BDP-a i da građani osjećaju njegove efekte, ali ne u totalnom obimu i u svim elementima.

“Kvalitet života nijesu samo plate i lična primanja. Vjerujem da smo pronašli mjeru jer smo povećali zaposlenost, očuvali visinu zarada, penzija i socijalnih davanja i uspjeli da rekonstruišemo neke škole i adaptiramo vrtiće. Ali može se još više”, rekao je Radunović.

Aleksandar Damjanović je kazao da ga raduje najava premijera Duška Markovića da će se obračunati sa sivom ekonomijom, jer tu leže ogromni potencijalni prihodi budžeta.

“Tom borbom bi trebalo da se uvede red u ekonomiju, da se razbiju naslijeđeni monopoli i omogući bolje poslovanje privatnom sektoru”, ocijenio je i dodao da je postojeća poreska politika u korijenu sve većeg jaza koji imamo u Crnoj Gori.

Ranko Krivokapić (SDP) je kazao da ekonomija ima trajne i sve veće probleme duga, troškova za plate i administraciju, dok se sve manje ima za školstvo, zdravstvo, obrazovanje i odbranu.

“SDP je predložio amandman da se djeci kupe lap topovi od četvrtog do devetog razreda, što je osam miliona. Da bar kad odu u Evropu budu kompetitivni i da im damo znanje, ako im ne dajemo perspektivu u Crnoj Gori”, kazao je on i tražio da vlasnici jahti plaćaju realnu cijenu goriva.

“Ne postoji luksuznija stvar od jahte, a oni plaćaju gorivo 57 centi, a crnogorska ili francuska sirotinja 1,2 eura, pri tom je francuska mnogo bogatija od crnogorske. Zašto ne oporezovati one koji imaju vikend kuće?”, pitao je Krivokapić.

Boris Mugoša (SD) je kazao da je budžet razvojni zbog do sada najvećeg kapitalnog budžeta, a Tarzan Milošević (DPS) je ocijenio da treba pokušati što racionalnije trošiti i akcenat staviti na razvoj i unapređenje nauke i tehnologije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *