Slovenija isplatila 289,7 milion eura deviznim štedišama Ljubljanske banke

Dodajte komentar

Četiri i po godine nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) naredio Sloveniji da obešteti stare devizne štediše Ljubljanske banke (LB) u Hrvatskoj i BiH onako kako su 90-ih godina podmirena i stara potraživanja deviznih štediša u Sloveniji, izvršenje te presude približava se kraju, izjavila je povjerenica slovenske vlade za pitanja sukcesije.

Do kraja oktobra ove godine Slovenija je primila 36.570 zahtjeva štediša iz Hrvatske i BiH, od toga je nakon verifikacije odobreno više od 33.000 isplata, a na prethodne informativne izračune koji uključuju glavnicu i pripadajuće kamate bilo je manje od 1 posto žalbi, navode u službi za sukcesiju pri slovenačkoj vladi.

Od ukupno izvršenih isplata u visini 289,7 milion eura, štedišama nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb isplaćeno je 161,9 miliona eura, a štedišama LB-a Sarajevo 127,8 miliona .

Navedeni podaci pokazuju da je Slovenija učinila “izuzetan napor” da provede presudu suda u Strazburu s obzirom na to da je radi implementacije presude iz jula 2014. prihvatila poseban sistemski zakon i uspostavila funkcionalan i učinkovit sistem  provjere zahtjeva i isplate duga Ljubljanske banke, rekla je Ana Polak Petrič za STA.

Rok za prijave za isplatu stare devizne štednje starih štediša Ljubljanske banke istekao je krajem 2017.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *