Državna zemlja na Briskoj Gori u zakup za 33 centa po kvadratu

Dodajte komentar

Vlada je donijela Odluku o davanju u zakup zemljišta u svojini države na lokalitetu Briska Gora kod Ulcinja shodno kome se kvadrat zemlje izdaje za 33 centa po metru kvadratnom godišnje.

“Zemljište površine 2.930.243 m², za koje postoji prostorno-planska dokumentacija sa namjenom za izgradnju solarnih elektrana i zemljišta površine 3.690.878 m², daje se u dugoročni zakup, na period od 30 godina, Konzorcijumu Fortum i EPCG – kojeg čine Fortum Corporation, Finska, Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić i Sterling & Wilson International FZCO kao prvorangiranom ponuđaču po sprovedenom Javnom pozivu za davanje u zakup zemljišta u svojini države na lokalitetu Briska Gora – Opština Ulcinj, radi izgradnje solarne elektrane, po cijeni od 0,33 €/m²”, piše u Odluci.

Podsjetimo, konzorcijum EPCG i Fortum je za iznos godišnje zakupnine upravo ponudio 33 centa/m2 sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta.

Takođe, ponudom ovog Konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona eura. Kao važan elemenat ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura.

Kroz dokazivanje iskustva u realizaciji ovih projekata Konzorcijum EPCG i Fortum je dostavio podatke o izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage 2.821,31 MW kao i iskustvo u izgradnji više soalrnih elektrana snage veće od 100 MW.

Sa aspekta finansijske sposobnosti ponuđača, ovaj Konzorcijum je dostvio podatke o prosječno ostvarenom bruto prihodu za 2014.,2015. i 2016. godinu u iznosu od 4,39 milijardi eura.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *