Wall Street: Dow Jones prvi put u istoriji skočio više od 1.000 bodova

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones po prvi put u istoriji skočio više od 1.000 bodova, a svi su ostali berzanski indeksi zabilježili najveći dnevni rast u gotovo 10 godina, što se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon četiri dana velikih gubitaka.

Dow Jones skočio je 1.086 bodova ili 4,98 posto, na 22.879 bodova, dok je S&P 500 porastao 4,96 posto, na 2.467 bodova, a Nasdaq indeks 5,84 posto, na 6.554 boda.

Nakon oštrog pada na Badnje veče, S&P 500 indeks našao se u minusu gotovo 20 posto u odnosu na svoj prethodni najveći nivo, na korak do tržišta ′medvjeda′.

I jučerašnje je trgovanje počeo s gubicima, no potom je uslijedio snažan oporavak, pri čemu su porasle cijene dionica 499 od 500 kompanija iz sastava tog indeksa.

„Ovaj skok zahvaljuje se odluci ulagača da se izvuku iz izuzetno niskih pozicija na kojima su se našli prethodnih dana. Ovakve skokove, zabavne i uzbudljive, ne možete vidjeti na zdravom, normalnom tržištu”, kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.

U svih 11 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica juče porasle, a najviše, 7,4 posto, u trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje izvještaju Mastercarda da je praznična potrošnja u SAD-u skočila za 5,1 posto na godišnjem nivou, na 850 milijardi dolara.

Snažno je, 6,2 posto, skočio i naftni sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon što su pale na najniže nivoe u više od godinu dana.

Više od 6 posto skočio je i tehnološki sektor, koji je prethodnih dana bio pod snažnim pritiskom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *