Radunović: Ne znači da minimalac neće porasti iako nije planirano

Dodajte komentar

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče da, bez obzira što nije predviđeno povećanje minimalne zarade u narednoj godini, to ne znači da ga neće biti.

On je u parlamentu na raspravi o budžetu za narednu godinu, koji je ukupno težak 2,38 milijardi, saopštio da mora doći do povećanja minimalne zarade i da se nada da će to biti što prije.

“Krajnje konzervativno smo pravili budžet za narednu godinu i nijesmo planirali povećanje zarada. Činjenica je da to treba da se koriguje, ali je pitanje kada. Moramo biti krajnje oprezni”, poručio je ministar odgovarajući na prijedlog Raška Konjevića SDP da se poveća minimalna zarada kako bi građani osjetili benefite ekonomskog rasta.

Ministar je podsjetio na rast duga i deficit koji i dalje probija Mastriht i domaći zakon.

Kazao je da u Vladi nijesu rekli da neće povećavati dug, već da će on rasti dok se bude radio auto-put, a da će se zaduživati samo za kapitalni budžet.

Objasnio je da u budžetu nijesu planirali prihode od ekonomskog državljanstva, optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru i koncesija ili privatno javnog partnerstva za Aerodrome, a nije da ih ne očekuju. Naveo je da korekcije akciza za duvan ne pokazuju da se može detaljno staviti pod kontrolu siva ekonomija.

”Iskustvo regiona je da se kod povećanja minimalne zarade i smanjenja opterećenja rada uvijek stvorio deficit u budžetu. Prođe i po godinu i po do uspostavljanja ravnoteže. Kad su mi iz BiH govorili da im se 60 odsto prihoda od akciza nakon povećanja prelilo na sivo tržište, mislio sam da se to nama ne može desiti. To iskustvo upućuje da moramo biti jako oprezni”, kazao je ministar.

Rasprava o budžetu za narednu godinu se nastavlja danas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *