Radulović: Nema produženja rokova za legalizaciju objekata

Dodajte komentar

Ministar turizma Pavle Radulović juče je kazao da nema produženja rokova za legalizaciju objekata, niti opštinama za donošenje planskih dokumenata, pa će država po isteku roka 31. decembra ove godine preuzeti njihov posao. Naglasio je daje protiv svih prijedloga za izmjenu zakona.

Ministar je to rekao na konsultativnom saslušanju u skupštinskom odboru za turizam i prostorno plasniranje, povodom primjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojem su prisustvovali predstavnici Zajednice opština i Inženjerske komore.

Predstavnici Komore su kazali da je zakon biznis barijera, izaziva kontraefekat i unižava struku. Tražili su da se broj obaveznih inženjera u firmi smanji sa četiri na jednog. Radulović je odgovorio da je prostor jednako devastiran planskom kao i neplanskom gradnjom.

“Tačno je da se sada komplikovanije izdaju licence, jer smatramo da su prostor devastirali oni koji su ih dobijali. Nijeste bili kadri da to ispravite, pa mi sada ispravljamo greške. Sve je funkcionisalo po sistemu izdate licu licence, on stavi pečat u torbicu i po gradu udara pečate na revizije i nikom nizašto ne odgovara. S pet hiljada eura ste odgovarali nekom za štetu od desetine miliona”, kazao je ministar i dodao da zna da je to bio lijep novac, ali da se moraju zaštititi svi učesnici u poslu.

Rekao je i da su ga iz Komore noć prije nego što je zakon otišao na Vladinu komisiju za ekonomsku politiku, ucijenili da neće podržati zakon ako ne ostane član da Komora izdaje licence. Kazao je da je taj razgovor snimljen.

“Izdavanje licence je praotac svih problema u ovoj branši u Crnoj Gori. Morali ste biti član Komore, jer je samo ona izdavala licence koje su se plaćale, a strancima su naplaćivali koliko su naplaćivali. Mi smo za šest mjeseci uzeli više licenci nego Komora otkad postoji. Zato bi trebalo jednom da zatvorimo tu priču”, rekao je Radulović.

Na stav predstavnika Komore da je zakon ugrozio struku, Radulović je pitao “da li tako što više ne mogu oni koji ne znaju posao da uzimaju pare, samo zato što imaju titulu”.

“Ako je to grijeh, preuzimam ga na sebe”, kazao je i dodao da su u Ministarstvu revidovali 130 planskih dokumenata od usvajanja zakona i svaki vratili na doradu.

Predstavnik Inženjerske komore Miodrag Maraš je kazao da su oduzeli 14 licenci do 2014. godine.

“Sada rade planove oni koji su simpatični ministru. A on neka kaže koji su planovi loši”, odgovorio je Maraš.

Predsjednik Zajednice opština Refik Bojadžić je istakao da se ne slaže sa stavom da nema produžetka rokova.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *