Euronext kupuje berzu u Oslu

Sve je izglednije da će berza u Oslu uskoro ući u okrilje Euronexta, panevropske grupe berzi. Kako navodi Reuters, dioničari norveškog tržišta kapitala većinski su podržali ponudu Euronexta za preuzimanje vrijednu 625 miliona eura.

Euronext – operater berzi u Amsterdamu, Briselu, Dablinu, Lisabonu i Parizu – ponudila je 145 norveških kruna za dionicu berze u Oslu što je 21 posto više od tržišne cijene.

Izvršni direktor Euronexta Stephane Boujnah izjavio je kako se prilika za kupovinu pojavila prije mjesec i po kada su dioničari norveške burze održali aukciju za dio njihovih dionica.

Euronext je na aukciji kupio dionicu te je s podrškom dioničara koji drže 49,6 posto dionica pristupio Upravi berze radi pregovora o preuzimanju.

Uprava je najavila kako će dioničarima uskoro predstaviti svoje viđenje Euronextove ponude.

Stephane Boujnah tvrdi kako se kompanija neće zaduživati niti ići na dokapitalizaciju da bi preuzela Oslo. Inače, tu berzu Euronext vidi kao “prirodnog partnera”.

Check Also

Skupština akcionara CGES krajem juna o raspodjeli dobiti

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), na kojoj će biti razmatrana odluka o raspodjeli prošlogodišnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *