Dobit EPCG veća od 50 miliona eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) je od početka 2018. godine ostvarila dobit veću od 50 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Đoko Krivokapić.

Povoljni hodrološki uslovi i spremnost proizvodnih objekata su, kako je kazao, glavni uzroci ostvarenog poslovnog rezultata.

“Izvjesno je da ćemo, ukoliko u narednim danima hidrološke prilike budu na nivou prosjeka za ovaj period godine, bez obzira na dosta sušni novembar, 2018. godinu završiti rekordnim poslovnim rezultatom”, naveo je Krivokapić u intervjuu za list Elektroprivreda.

On je podsjetio da je kompanija ove godine ušla i u investicioni ciklus vrijedan 170 miliona eura.

“Investicioni prioriteti su rekonstrukcija i modernizacija hidroelektrana Piva i Perućica, ukupne vrijednosti skoro 40 miliona eura. Sanacija prvog bloka Termoelektrane Pljevlja za koju ćemo, zajedno sa rekultivacijom deponije šljake i pepela na Maljevcu, opredijeliti oko 60 miliona eura, takođe je bitan projekat”, rekao je Krivokapić, dodajući da prve analize pokazuju znatno veći kapacitet prvog bloka od predviđenog. Menadžment EPCG idejni projekat radi sa njemačkom firmom Steag energy services.

U državnoj energetskoj kompaniji su fokusirani i na početak izgradnje hidroelektrane na Komarnici.

“Predstavnici Instituta “Jaroslav Černi i Energoprojekta nedavno su održali prezentaciju modaliteta idejnog projekta koji će nam omogućiti preduslove i početak izgradnje objekta na Komarnici. Naredne godine počećemo i geološka istraživanja u cilju dobijanja predinvesticione studije za izgradnju hidroelektrane”, istakao je Krivokapić.

U toku je i inoviranje projektnog rješenja o početku investicije prevođenja dijela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano.

“EPCG je fokusirana i na izgradnju vjetroparka Gvozd u nikšićkoj opštini. Zadovoljan sam i što smo izabrani na tenderu za izgradnju solarne energije na Briskoj gori u Ulcinju, u saradnji sa finskim Fortumom”, naglasio je Krivokapić.

Na pitanje kako vidi poziciju kompanije na domaćem i stranom tržištu, Krivokapić odgovara da će se modernizacijom postojećih objekata i uvećanjem proizvodnih kapaciteta pozicionirati kao ozbiljni igrači u regionu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *