Deficit budžeta 37,9 miliona

Dodajte komentar

U periodu od januara do oktobra ostvaren je deficit budžeta u iznosu od 37,9 miliona eura ili 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 68,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U oktobru je, kako su naveli, zabilježen deficit budžeta od 12,7 miliona eura, što je 0,3 odsto BDP-a.

Iako je za deset mjeseci minus skoro 38 miliona eura, Vladaje projektovala deficit budžeta za ovu godinu na 135,5 miliona eura, što bi značilo da će u novembru i decembru deficit budžeta iznositi skoro 100 miliona eura.

Trendovi u makroekonomskom okruženju, kako su naveli iz ministarstva na čijem čelu je Darko Radunović, pozitivno su se odrazili na naplatu prihoda budžeta, koja, prema preliminarnim podacima, u periodu od januara do oktobra iznosi 1,42 milijarde eura, što je u odnosu na plan manje za 5,1 milion, a u odnosu na isti period lani više za 163,9 miliona.

Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti period prethodne godine. Naplata poreza na dobit viša je za 39,8 odsto, poreza na promet nepokretnosti 16,6 odsto, poreza na dodatu vrijednost 14.3 odsto, poreza na dohodak 6.3 i doprinosa za 6,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U istom periodu i neporeski prihodi bilježe rast, tako da su takse više za 23,4 odsto, naknade za 42,9 odsto i primici od otplate kredita za 47,7 odsto. Takođe, i donacije bilježe značajan rast. U dijelu neporeskih prihoda posebno treba izdvojiti ostale prihode koji su dva puta viši u odnosu na isti period 2017 piše u izvještaju Ministarstva finansija.

Za deset mjeseci izdaci budžeta su iznosili 1,456 milijardi ili 31,6 odsto procijenjenog BDP-a, od čega je finansirana tekuća budžetska potrošnja u iznosu od 1,28 milijardi i kapitalni budžet u iznosu od 171,8 miliona.

U odnosu na plan, ukupni izdaci manji su za 92,9 miliona eura, odnosno šest odsto, što je prevashodno rezultat nižeg ostvarenja kapitalnog budžeta koji je za 27 odsto ostvaren niže od plana, ali u isto vrijeme i 31,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu realizaciju sredstava planiranih u dijelu kapitalnog budžeta najvećim dijelom opredjeljuje intenzitet izvođenja radova na prioritetnoj dionici autoputa piše u izvještaju.

Tekuća budžetska potrošnja, kako piše, ostvarena je na nižem nivou od planirane budući da odstupanje ove kategorije potrošnje iznosi 2,2 odsto u odnosu na prethodno planirano.

U strukturi tekuće potrošnje, najznačajnija negativna odstupanja zabilježena su kod transfera za socijalnu zaštitu u iznosu od 16,1 miliona eura i transfera institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru u iznosu od 11,1 miliona piše u izvještaju.

Projektovani deficit u 2018. godini, od 135,5 miliona eura, koji bi značio deficit od 100 miliona u poslednja dva mjeseca, Vlada nije detaljnije obrazlagala. Odnosno, nije navedeno zbog čega će u poslednja dva mjeseca biti toliko uvećanje deficita.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *