Trgovina Kine i zemalja uključenih u “Pojas i put” premašila 5.000 milijardi dolara

Dodajte komentar
Pet godina je prošlo otkako je Kina najavila ambicioznu inicijativu “Pojas i put”, vrijednu više hiljada milijardi dolara, a kineske kompanije su već izgradile 82 zone za ekonomsku i trgovinsku saradnju u 24 zemlje duž rute te inicijative.

Projekat je stvorio više od 240.000 radnih mesta u zemljama obuhvaćenim inicijativom, tvrdi visoki kineski diplomata i šef Komisije za spoljna pitanja Komunističke partije Jang Đeči.
“Tokom proteklih pet godina, obim trgovine robom između Kine i zemalja uključenih u inicijativu premašio je 5.000 milijardi dolara, a direktne investicije iznose preko 70 milijardi dolara” – rekao je on, a prenosi Raša tudej.
U okviru inicijative, već se više od 11.000 teretnih vozova kreće između Kine i Evrope koji povezuju skoro 100 gradova širom tog regiona.
Jang je, takođe, rekao da je izgradnja Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora podigla bruto domaći proizvod te južnoazijske zemlje za dva posto i da se očekuje da će železnička pruga Mombasa-Najrobi povećati BDP Kenije za 1,5 posto.
Više od 140 zemalja i međunarodnih organizacija do sada je sa Kinom potpisalo sporazume o zajedničkoj izgradnji projekta “Jedan pojas, jedan put”, koji ima za cilj da poboljša povezanost i saradnju između Istočne Azije, Evrope i Istočne Afrike.
Očekuje se i da će inicijativa značajno ojačati globalnu trgovinu, smanjujući troškove trgovine za zemlje u sklopu inicijative, procenjuju stručnjaci.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *