Ovo su mjesta na kojima ne bi trebalo da koristite kreditne kartice

Dodajte komentar

Kreditne i debitne kartice odavno su zamijenile gotovinu koja je i dalje najsigurniji oblik plaćanja. Bez obzira na sisteme zaštite, sve češće dolazi do zloupotrebe kartica.

Osim fizičke krađe kreditnih i debitnih kartica, često se događaju i krađe podataka s kartice na internetu ili uz pomoć elektronskih uređaja koje kriminalci postavljaju na bankomatima i drugim uređajima. Pogledajte na kojim mjestima ne biste trebali koristiti kreditne i debitne kartice.

1. Bankomati udaljeni od banke

Stručnjaci preporučuju da po mogućnosti koristite samo bankomate koji se nalaze uz banke ili u njihovoj neposrednoj blizini jer su oni udaljeniji na izolovanim mjestima mamac za kriminalce. U njih je lakše postavljati uređaje za krađu podataka jer nisu pod stalnim nadzorom.

2. Ulične stanice za punjenje telefona

Kada putujete u inostranstvo, možete naići na kioske u kojima možete napuniti bateriju telefona. U nekim gradovima ta je usluga besplatna, ali tamo gdje nije morate je platiti kreditnom karticom. Budite oprezni jer su ove stanice za punjenje česta meta kriminalaca. Osim što mogu ukrasti podatke s kartice, poznato je da mogu skinuti i podatke s vašeg telefona.

3. Desktop i mobilne aplikacije

Budite oprezni kod kupovine van svoje službene prodavnice s aplikacijama ili zvaničnog programa. Sigurno ste već imali prilike da vidite pop-up prozore koji vas traže da uplatite određenu svotu novca kako biste uklonili virus ili otključali svoje dokumente, ali ne nasjedajte na takve zahtjeve jer je u pitanju prevara.

4. Neprovjerene online stranice za kupovinu

Možda ste pomislili kako to već znate, ali ne šteti ponoviti koliko je opasno ostavljati podatke o svojoj kartici na stranicama čiju sigurnost prethodno niste provjerili.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *