CEDIS ulaže 22,4 miliona u obnovu mreže, posao firmama iz NK, DG i Budve

Dodajte komentar

Vlada je nedavno usvojila informaciju o realizaciji projekta intenzivne revitalizacije elektrodistributivne mreže.

Državna kompanija CEDIS je 14. septembra formirala tim za implementaciju projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže koji je pristupio realizaciji aktivnosti na projektu. Nakon usvajanja tehničke specifikacije, Tim za implementaciju projekta je kreirao kompletnu tendersku dokumentaciju i tender je objavljen 30.10.2018. godine. Javno otvaranje ponuda održano je 7. decembra, kada je konstatovano da je dostavljena samo jedna ponuda i to konzorcijuma kojeg čine “Mezon” Danilovgrad, “Electro Team” Budva i “Ramel” Nikšić.

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda izvršila je detaljan pregled jedine pristigle ponude i utvrdila da je ispravna, nakon čega je CEDIS 14.12.2018. godine donio Odluku o izboru najpovoljnije ponude u postupku javne nabavke radova za potrebe projekta revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske elektroenergetske mreže na cijeloj teritoriji Crne Gore. Sa ponuđačem će biti zaključen okvirni sporazum na period od 24 mjeseca.

Ukupna vrijednost predviđenih radova za vrijeme trajanja okvirnog sporazuma, sa uračunatim PDV-om, iznosi 22,4 miliona, dok će u prvoj godini trajanja okvirnog sporazuma biti izvedeni radovi u ukupnoj vrijednosti od oko 12,4 miliona eura.

Uvažavajući usvojeni budžet, u 2019.godini je predviđena adaptacija oko 232 km srednjenaponske mreže (3.882 stubnih mjesta), kao i adaptacija oko 159 km niskonaponske mreže (4.550 stubnih mjesta).

U cilju definisanja i testiranja svih koraka formalne i administrativno-tehničke prirode pri realizaciji projekata u ovoj organizaciji, CEDIS je osmislio i krenuo u realizaciju tzv. „pilot projekta“. U toku je realizacija ovog „pilot projekta”, odnosno adaptacija 10kV dalekovoda „Podgorica iz Podanja“, koji se realizuje iz aktuelnih okvirnih sporazuma koje CEDIS ima sa izvođačima.

U cilju revitalizacije srednjenaponske mreže na prostoru cijele Crne Gore u što kraćem roku, CEDIS je izdvojio i dodatni fond od četiri miliona eura za ovu svrhu. Pripremljena je tenderska dokumentacija za okvirni sporazum u trajanju od 2 godine, koji je namjenjen isključivo za revitalizaciju srednje naponske mreže CEDIS-a i 14. decembra objavljen je tenderski postupak. Otvaranje ponuda zakazano je za 22.01.2019. godine.

Ovim projektom za prvu godinu predviđena je adaptacija oko 53,7 km srednjenaponske mreže (895 stubnih mjesta).

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *