MBA: Zakon o fiskalizaciji donosi previše promjena i neizvjesnosti

Dodajte komentar

Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga donosi previše promjena i neizvjesnosti, zbog čega je bolje unaprijediti postojeći sistem fiskalizacije, saopštili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Prefiskalizacija, odnosno određivanje novih evidencionih brojeva poreskih registar kasa, omogućila bi da se u veoma kratkom roku formira registar poreskih kasa kazali su predstavnici MBA.

Oni smatraju da bi uvođenje GPRS sistema komunikacije sa Poreskom upravom (PU) doprinijelo stalnom praćenju stanja prometa i tačnoj evidenciji aktivnih poreskih registar kasa.

Iz MBA su naveli da postojeća uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu.

Ako je bila želja donosioca nacrta da se na predloženi način barem ublaži problem sive ekonomije, smatramo da se taj cilj na predloženi način teško može postići rekli su iz MBA, prenosi Mina biznis.

Oni su dodali da je potvrda za tu tvrdnju primjer Hrvatske u kojoj je takav zakon na snazi, što nije eliminisalo potrebu za terenskim kontrolama. Naprotiv, iste su intenzivirane jer je praksa pokazala da je to neophodno. Najmanje što se može učiniti u pogledu ponuđenog regulatornog okvira je odustajanje od fiskalizacije u slučaju preduzeća koja posluju žiralno i ne koriste gotovinska plaćanja u pravnom prometu saopštili su iz MBA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *