Poreska uprava: Posebna pažnja na velike poreske obveznike

Dodajte komentar
Poreska uprava

Poreska uprava (PU) će u narednoj godini posvetiti posebnu pažnju razvoju diferenciranog pristupa velikim poreskim obveznicima, posebno imajući u vidu da preko 40 odsto poreskih prihoda potiče upravo od te kategorije, saopštio je direktor te institucije, Miomir M. Mugoša.

U prostorijama Unije poslodavaca održan je treći sastanak Savjetodavnog odbora za velike poreske obveznike, na kojem je Mugoša istakao značaj koji komunikacija sa poreskim obveznicima ima u radu PU i pri donošenju svih odluka.

Sastanku su uz Mugošu i predsjedavajuću Odbora Slađanu Raičković, kako je saopšteno iz PU, prisustvovali službenici PU i članovi tog tijela – predstavnici poreskih obveznika.

Raičković je prezentovala aktivnosti Odbora, kao i pitanja iz praktične primjene poreskih propisa koja su delegirali predstavnici poreskih obveznika, u nastojanju da se njihovim rješavanjem umanji administrativno optrećenje pri ispunjavanju poreskih obaveza, te spriječi različito tumačenje pravnih normi.

Na sastanku su pored rezultata jednogodišnjeg rada Odbora razmatrane i mogućnosti unaprjeđenja funkcionisanja Sektora za velike poreske obveznike u PU i izgradnja administrativnih praksi kojima se podstiče dobrovoljno izmirivanje obaveza, ne samo u segmentu velikih poreskih obveznika, već i na nivou srednjih i malih poreskih obveznika.

Savjetodavni odbor za velike poreske obveznike formiran je u novembru prošle godine u okviru novog koncepta u tretmanu velikih poreskih obveznika koji je osmišljen u skladu sa smjernicama eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i pozitivnom međunarodnom praksom u ovoj oblasti. Praksa podrazumijeva intenzivan monitoring velikih poreskih obveznika, ali i proaktivan pristup i promociju dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *