Kako da se obučete za razgovor za posao?

Dodajte komentar

Jedna od stvari na koju ispitanik najviše obraća pažnju prilikom odlaska na razgovor za posao ili na važni poslovni sastanak je kako se obući. Prvi utisak može biti od velike važnosti, a odjeća kao presudna vizualna komponenta može poslodavcu poslati jasne signale o vašoj ličnosti.

Za žene poslovni kostim pada na pamet kao prvi i nadasve logičan izbor. No, problem s tim je što je taj stil izašao iz mode još tokom devedesetih, te ih je većina žena prestala kupovati. No, postoji i moderni pristup nošenju kostima, a to je raširiti njegov gornji dio koliko je to moguće, Taj postupak je lagan i može se vrlo brzo učiniti svojeručno . Rašireni gornji dio ženskog poslovnog kostima odaje utisak profesionalnosti, a isto tako je i praktičan prilikom odlaska na piće nakon završetka radnog vremena.

Ženska poluduga haljina jedan je od modnih hitova ove godine. Takođe, ujedno je i ženstvena, a da pritom nije previše izazovna, što ju čini savršenim izborom za poslovni sastanak ili prilikom intervjua za posao.

Za muškarce situacija se na prvi pogled čini puno jednostavnijom, budući da su odijelo i kravata često jedina prihvatljiva opcija.
Treba pripaziti ne biti previše upadljiv. Jake boje ili ekstravagantna modna rješenja nikako nisu preporučljiva. Možda klasičan pristup odijevanju neće učiniti vašu pojavu upečatljivom, ali bi vam vrlo lako mogao donijeti željeno radno mjesto ili sklapanje posla.

No, sve je više kompanija gdje se stil odijevanja može opisati kao ležeran ili svakodnevan. Ono što je tada važno je pokušati stvoriti balans između opuštenog izgleda i onog koji ulijeva pouzdanje. Neuredna brada ili zgužvana majica će tako stvoriti sliku o vama kako ste nemarni, a klasično odijevanje poput prije pomenute kombinacije odijela i kravate, kako se ne uklapate u ovakvu sredinu. Elegantna sportska i jakna ili kaput u kombinaciji s košuljom dugih rukava trebali bi biti dobar izbor za takve situacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *