Nekoliko konkretnih i korisnih lekcija o novcu

Dodajte komentar

Djecu bi trebalo od malih nogu da naučimo kako se štedi novac i kako ga najbolje rasporediti. Na ovoj važnoj lekciji vaša djeca će vam jednog dana biti zahvalna, jer će bolje znati da raspolažu svojim finansijama.

Pravilo broj jedan: novac ne raste na drvetu

Posmatraju li vaša djeca dok podižete gotovinu na bankomatu, da li dobijaju utisak kako je do novca lako doći – dovoljno je tek pritisnuti neko dugme i novčanice same ispadaju iz automata. Trebalo bi da im objasniti kako se morate puno da se trudite i radite kako biste dobili te novčanice i kako su banke i bankomati tek njihovi sigurni sefovi.

Pokažite im kako mudro trošiti džeparac

Kako biste naučili djecu da pametno raspolažu svojim novcem, dajte im džeparac i pratite kako će ga potrošiti. Ukoliko vaše dijete kupi nekakvu igračku koju je slučajno vidjelo u izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novčića za kupovinu predmeta koji silno želi da ima, na najbolji će način shvatiti koje su posledice nerazumnog odnosno neplanskog trošenja novca.

Čekanje se više isplati

Parola ‘kupi sada, plati kasnije’ loš je putokaz djeci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno razmahati kreditnom karticom i tako upasti u dugove i očajnički prebacivati ‘iz šupljeg u prazno’. Kako biste to spriječili naučite ih kako se čekanje više isplati.

Dobar primjer za to je pica – napravite zajedno picuu sa svim sastojcima koje vaša djeca najviše vole, a potom za poređenje ispecite jednu gotovu picu iz zamrzivača. Za picu koju ste sami pripremali potrebno je puno više vremena, ali čekanje se isplatilo jer je znatno ukusnija od smrznute.

Plansko trošenje budžeta

Djecu treba naučiti i kako nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Zato, prijnego odete u zajedničku kupovinu napravite proračun – šta ćete kupiti, u kojim prodavnicama i koliko planirate da potrošite.

Pri tome uporedite cijene u pojedinim prodavnicama, provjerite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedjeli. Ne zaboravite na bodove za popust ukoliko ih prikupljate. Djeca će vrlo brzo shvatiti sve prednosti planirane kupovine.

Štednjom novca do nove igračke

Ko štedi marljivo, uvjek svega ima – poznata je mudrost koju bi trebalo da otkrijete vašim mališanima. Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne štedeti novac kojim će si moći ispuniti tu želju. Čim prikupi dovoljno novčića, odvedite dijete u prodavnicu neka kupi željenu igračku. Takvo iskustvo povući će ga da nastavi da štedi za neku novu igračku i shvatiće da je štednja super stvar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *