Konzorcijum firmi iz regiona bi uzeo najbolje iz “Agrokora”

Dodajte komentar

Prema pisanju slovenačkih medija, najmoćnije hrvatske firme zainteresovane za dijelove koncerna. Riječ je o “Atlantik grupi”, “Krašu”, “Podravki”, porodici Lukšić.

Pisanje slovenačkih medija da će hrvatski konzorcijum, u kojem bi bile najjače hrvatske kompanije poput “Adrisa”, “Atlantik grupe”, “Kraša” i “Podravke”, kao i porodice Lukšić, preuzeti “Agrokor” nije do sada dobilo potvrdu novih vlasnika najveće hrvatske kompanije, a to su ruske banke. Poznato je samo da Maksim Poletajev, drugi čovjek moćne Zberbanke, koji je do sada vodio poslove oko “Agrokora” prelazi na drugi posao izvan banke, a sami Rusi su plasirali vijest da su spremni da prodaju svoje udjele. U velikim hrvatskim kompanijama koje su pomenute kao mogući novi vlasnici “Agrokora” ćute i uopšte ne žele da komentarišu informacije koje su plasirane u medijima, a zna se samo da će Fabris Peruško i Irena Veber, koji su vodili i cijeli postupak oko “Agrokora”, od januara biti i ključni ljudi u kompaniji.

“Agrokor” svoj novi život počinje sa rezultatima koji nisu briljantni, jer se vidi pad u mnogim segmentima poslovanja, ali ipak znatno bolji od vremena kada je posrnuli tajkun Ivica Todorić došao do ivice sloma i kada je “Agrokoru” prijetio stečaj. Ako se i danas vuku repovi kako se spasavao “Agrokor”, ostaje činjenica da kompanija posluje i da su zadržana radna mjesta, a svijet bankara je zadovoljen novim sporazumom, po kojem upravo Zberbanka ima najveći udio.

Nedavno su Rusi tvrdili da se neće odmah povući iz biznisa i da će nastaviti sa ulaganjem u kompaniju, koju čekaju bolji dani, a tek za tri godine trebalo bi ostvariti 6,3 milijarde eura prihoda koliko je to bilo u posljednjoj fazi prije pada Todorića. Plan je da već naredne godine profit iznosi 372 miliona eura, a maloprodaja će se koncentrisati na Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, s time da koncern odustaje od BiH. Nije neka tajna da su hrvatske kompanije zainteresovane za neke delove “Agrokora”, prije svega one iz prehrambene industrije i maloprodaje, pa otuda i vijesti da se priprema konzorcijum koji bi želio da preuzme “Zvijezdu” i “Jamnicu”. Navodno je zanimanje pokazala i porodica Lukšić, koja drži luksuzne hotele na Jadranu, a ima razgranate poslove u Južnoj Americi.

Slovenci, koji su i te kako zainteresovani za budućnost “Agrokora” zbog “Merkatora”, tvrde da je u toku postupak prenosa vlasništva i imovine najjačih kompanija iz sastava “Agrokora” – “Lede”, “Jamnice”, “Zvijezde” i “Konzuma”, te imovine i nekretnina koje koncern posjeduje na ime holandske kompanije Aisle HoldCo, a riječ je o imovini u vrijednosti od tri milijarde eura. To bi onda značilo osnivanje “novog Agrokora”, ali i otvaranje puta da se brže i lakše nađu novi vlasnici ukoliko se banke odluče na prodaju.

Sada je ipak sve u rukama Zberbanka i VTB, koje kontrolišu 46,7 odsto kompanije, pa bez Rusa niko ne može praviti planove, pogotovo ne dugoročne, koji bi uključivali osnivanje konzorcijuma i planova za kupovinu nekih preduzeća. Ostaje, naravno, i pitanje hoće li “Agrokor” ostati kao cjelina ili će uskoro biti ponuđena na prodaju preduzeća unutar kompanije, koja inače dobro posluju i imaju perspektivu.

Čisto sumnjam da će hrvatski konzorcijum da preuzme neke firme koje su u sklopu “Agrokora”. Ako bi došla neka dobra ponuda, sigurno je da bi oni to prodali, ali nisam siguran da će se to sada dogoditi, kazao je, za “Novosti”, ministar trgovine Rasim Ljajić.

– Kod nas se sa “Merkatorom S” ništa zasad ne dešava, bar ne da nešto mi znamo – istakao je Ljajić. – Svakako, mislim da će se to riješiti u sklopu svega. Ranije je postojala neka priča da će Rusi prodati svoj udio u “Agrokoru”, ali je vlasnik Zberbanke to kasnije demantovao.

Novosti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *