U Podgorici otvoren Centar kompetencija

Dodajte komentar

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković i predsjednica Unije poslodavaca (UPCG), Svetlana Vuksanović otvorili su danas Centar kompetencija Podgorica, koji bi trebalo da pomogne jačanju preduzetništva i malog i srednjeg biznisa, a kod mladih podstakne kreativan prisup razvoju poslovnih ideja.

Centar kompetencija je otvoren u okviru programa obilježavanja Dana oslobođenja Podgorice.

“Uspostavljanje Centra jedna je od aktivnosti prekograničnog projekta competenceNET čiji je UPCG partner u Crnoj Gori, a sprovodi se u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora”, navodi se u zajedničkom saopštenju Glavnog grada i UPCG.

Vuković je rekao da je zadovoljan što se za kratko vrijeme priveo namjeni jedan takav objekat u centru grada, koji će služiti za obuke, treninge i organizaciju seminara.

“Cilj je ublažavanje posljedica jednog ozbiljnog problema sa kojim se i dalje suočavamo, a to je nedovoljna zaposlenost u Glavnom gradu – prije svega mladih, žena i romske populacije”, kazao je Vuković.

Na taj način, kako je dodao, Glavni grad pokazuje veoma odgovoran odnos prema tom pitanju i demonstrira spremnost da se u kontinuitetu bavi poboljšanjem uslova života u Podgorici.

Vuksanović je saopštila da četvrta industrijska revolucija kreira nove okvire koji traže brzo prilagođavanje.

“Centar kompetencija primjer je djelovanja kojim UPCG odgovara na izazove te vrste, što potvrđuje i vrijedna oprema obezbijeđena u okviru projekta competenceNET koja, između ostalog, uključuje digitalnu kameru, dvadeset desktop računara, pet 3D štampača, pametnu tablu”, rekla je Vuksanović.

Centar kompetencija pružaće podršku razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, kroz aktivnosti koje uključuju organizaciju obuka i mentorskih programa za kompanije i nezaposlene mlade osobe u oblasti razvoja poslovnih kompetencija i uvođenja novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanje.

Centar kompetencija Podgorica dijeliće svoje usluge sa centrima koji su prethodno uspostavljeni u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

“To znači da će korisnici podgoričkog Centra biti u prilici da, putem mobilne aplikacije, pristupe i dodatnim, specijalizovanim uslugama koje nude ostali projektni centri”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *