Solarne i vjetroelektrane uskoro isplativije od termoelektrana

Dodajte komentar

Već 2020. godine očekuje se da će novoinstalirane solarne i vjetroelektrane biti isplativije od termoelektrana na ugalj i plin. Kompanije fokusirane na obnovljive izvore energije, koje su učestvovale u transakcijama preuzimanja i spajanja realizovanim u prvoj polovini 2018. godine, postizale su veće evaluacije od naftnih i plinskih kompanija. Ovo su ključni zaključci analize glavnih trendova u energetskom sektoru koju je izradila konsultantska grupacija IMAP.

– Nakon što je 2014. godine ukupni volumen transakcija spajanja i preuzimanja u naftnom i plinskom sektoru dostigao vrhunac, uslijedio je oštar pad, a period stabilizacije još traje. U prvoj polovini 2018. godine globalno su realizovane 182 transakcije, što je 26 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Još značajniji pad vidljiv je u vrijednosti transakcija. U prvoj polovini 2018. godine vrijednost realiziranih transakcija dostigla je 87 milijardi eura, što je 66 posto manje nego u prvoj polovini prošle godine. Uprkos padu aktivnosti, evaluacije kompanija su se oporavile u odnosu na prethodnu godinu. Prosječan odnos EV/EBITDA (vrijednost poduzeća / dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije) za kompanije u sektoru iznosio je 12,1, ističu u IMAP-u.

Kompanije u sektoru obnovljivih izvora energije postizale su još više evaluacije. Prosječan odnos EV/EBITDA (vrijednost preduzeća / dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije) u prvoj polovini 2018. godine dostigao je 13,7. Investitori u ovom sektoru vide veći povrat zbog visokotehnološkog stepena sektora, optimističnih izgleda i rasta sektora.

Izvor: LiderPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *