Euro nadoknadio ranije gubitke; dolar pod pritiskom pred sjednicu FED-a

Dodajte komentar
Euro je u utorak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, nadoknadivši gubitke od dana ranije, budući se dolar našao pod pritiskom zbog opreza ulagača pred poruke s posljednje ovogodišnje sjednice američke centralne banke Fed.

Euru je cijena u takvoj atmosferi ojačala prema dolaru za 0,2 posto, na 1,1373 dolara. Time je u potpunosti nadoknadio jučerašnje gubitke zabilježene pod pritiskom slabih podataka iz ekonomije eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo 0,2 posto, na 96,931 bod, nakon što je dan ranije bio na gubitku oko 0,4 posto. U fokusu je Fed koji bi po očekivanjima tržišta mogao zbog zabrinutosti u vezi ekonimskog rasta usporiti tempo dizanja kamatnih stopa u idućoj godini.

Jen je ojačao 0,3 posto prema dolaru jer su se ulagači okrenuli većim kupovinama valuta-utočišta zbog straha od usporavanja globalnog rasta. I švajcarski je franak, takođe valuta-utočište, dobio na vrijednosti prema dolaru, oko 0,2 posto.

Kurs britanske funte, koji je proteklih mjeseci bio pod snažnim pritiscima na slabljenje zbog neizvjesnosti vezanih uz brexit, jutros je ostao gotovo nepromijenjen u čoređenju s prethodnim zatvaranjem, na 1,2653 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *