Šta je Football leaks?

Dodajte komentar

’’Football leaks’’ je veb-sajt pokrenut krajem 2015. godine koji objavljuje kontroverzne informacije o poslovanju u svjetskom fudbalu.

Na primer, objavljeno je da ’’Mančester Siti’’ i ’’PSŽ’’ krše UEFA pravila o ’’finansijskom fer pleju’’, da je Luka Modrić, zvanično najbolji fudbaler svijeta ove godine, dio svoje plate u ’’Real Madridu’’ dobijao posredstvom kompanije ’’Ivano SARL’’, koju je osnovao u Luksemburgu, koja bi potom fakturisala ’’Real Madridu’’ naknadu za korišćenje njegovog imena u marketinške svrhe. S druge strane, francuski fudbaler N’Golo Kante je odbio da na sličan način preko ofšor kompanije prima dio plate koju zarađuje u ’’Čelziju’’.

Jedna od objava sajta se tiče agenta Luke Modrića. Agent je prvo svoje usluge fakturisao klubovima preko svoje kompanije u Belgiji i plaćao porez na dobit od 33 odsto. Međutim, u prethodnih nekoliko godina, fakturisanje se počelo vršiti sa kompanije u vlasništvu agentovog brata, registrovane u Republici Srpskoj u kojoj je stopa poreza na dobit od 10 odsto. Belgijski poreski eksperti sumnjaju da je riječ o vještačkom preusmjeravanju profita u cilju smanjenja poreske obaveze.

U ovom konkretnom slučaju, profit se kreira od nematerijalne imovine (prava na zastupanje poznatog fudbalera) i od aktivnosti agenta (pregovori sa klubovima, savjetovanje fudbalera, priprema ugovora itd.). Za donošenje konačnog zaključka o ovom poslu, bilo bi potrebno izvršiti analizu koje aktivnosti obavlja kompanija iz Belgije, a koje kompanija iz Republike Srpske: u skladu sa BEPS regulativom o međunarodnom oporezivanju, ona kompanija koja preuzima značajnije aktivnosti stiče pravo na veći udio u profitu. Prema tome, na sljedeće načine bi se zastupanje Luke Modrića moglo uskladiti sa BEPS regulativom:

1. Ukoliko samo ona vrši aktivnosti zastupanja, belgijska kompanija bi trebalo da fakturiše usluge klubovima.

2. Pod pretpostavkom da kompanija iz Republike Srpske zaista obavlja pojedine aktivnosti, ona bi i dalje mogla da fakturiše svoje usluge klubovima, ali bi istovremeno morala da prima fakturu od belgijske kompanije za pružene usluge zastupanja fudbalera.

3. Kompanija iz Republike Srpske bi mogla u potpunosti pravno i praktično da preuzme posao zastupanja. Međutim, bilo bi potrebno procijeniti tržišnu vrijednost prava na zastupanje (’’Koliko će agent Luke Modrića zaraditi zastupanjem u budućnosti?’’) i tim iznosom obeštetiti belgijsku kompaniju, jer će prenosom prava izgubiti pravo na sticanje profita.

(Ekonomski online)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *