Malezija podnijela krivičnu prijavu protiv Goldman Sachsa

Dodajte komentar

Malezija je podigla krivične prijave protiv američke investicione banke Goldman Sachs i dvojice njihovih bivših radnika koji se sumnjiče za pranje novca preko malezijskog državnog fonda 1MDB-a.

Prijave su u ponedjeljak podnesene protiv dva bivša bankara Goldman Sachsa Tima Leissnera i Rogera Nga, bivšeg zaposlenog 1MDB-a Jasminea Looa te finansijera Jhoa Lowakoje se povezuje s koruptivnim radnjama, piše Reuters.

Malezijski državni tužilac Tommy Thomas u svojoj izjavi istakao je kako će tužilaštvo tražiti izricanje kazne zatvora u trajanju od 10 godina za dvojicu optuženika, ali višemilionsku odštetu od banke.

– U optužnici stoji da su okrivljeni pronevjerili 2,7 milijarde dolara od prihoda obveznica koje su izdale podružnice fonda 1MDB, a koje je angažovao i potpisao Goldman Sachs – rekao je Thomas u svojoj izjavi.

Ovo je, inače, prva krivična prijava na teret Goldman Sachsa u slučaju 1MDB. Iako su već prošlog mjeseca istragu pokrenule SAD, Malezija i još najmanje četiri države zbog sumnje u izvlačenje 6,5 milijardi dolara kroz tri ponude obveznica u 2012. i 2013. godini, iz američke banke i dalje tvrde da je riječ o ‘pogrešno usmjerenoj optužnici’ te navode kako će nastaviti sarađivati s vlastima.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *