Vrijeme je da Google i Facebook plate svoj dio poreza Evropi

Dodajte komentar

Evropski parlament usvojio je dva izvještaja koja se odnose na porez na digitalne usluge i na korporativno oporezivanje značajne digitalne prisutnosti.

Porezom na digitalne usluge (DST) oporezivali bi se veliki, mahom američki tehnološki divovi, a korporativno oporezivanje “značajne digitalne prisutnosti” odnosi se na prihod koji neka kompanija ostvaruje na teritoriji zemlje u kojoj nije fizički prisutna, nema sjedište, a ni predstavništvo.

Riječ je, prije svega, o mjerama za bolje oporezivanje američkih internet divova, poznatih pod nazivom GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), pa se već govori o anti-američkom ili anti-GAFA porezu.

“I Evropski parlament i evropski građani žele da ti divovi plaćaju porez i stoga smo glasali za ambiciozniji DST, takođe ubirajući prihode od usluga onlajn striminga. Govorimo o nekom temeljnom poštenju gdje svako mora da plati pravedan dio”, rekao je poslanik EP-a Pol Tang, nadležan za izradu predloga reforme korporativnih poreza.

On je kazao i da Google i Facebook koriste tržište i potrošače, a ništa ne plaćaju.

“To želimo ispraviti. Za Facebook i Google nije vrijeme Božića. Njihovo je vrijeme da plate pravedan dio”, rekao je Tang.

Drugi izvještaj zastupnika Dariusa Rozatija kaže da odluka o tome ima li preduzeće dovoljnu digitalnu prisutnost na tržištu treba da bude zasnovana na prihodu digitalnih usluga (godišnji prihod iznad 7 miliona evra), broju korisnika (preko 100.000 u određenoj državi članici) ili broju poslovnih ugovora (više od 3.000) u jednoj fiskalnoj godini.

Zastupnici su se saglasili da snize prag iznad kog bi prihodi kompanije podlegali oporezivanju. To bi se odnosilo na svaku kompaniju koja tokom fiskalne godine ostvari prihod veći od 40 miliona eura, dok predlog Evropske komisije iznosi 50 miliona eura.

Globalna ekonomija je, poručili su zastupnici, digitalna i način poslovanja se promijenio, dok su pravila o obračunavanju poreza uglavnom ostala u 20. vijeku. Ne uspijevaju obuhvatiti ni privredu u kojij fizička prisutnost na tržištu nije preduslov rada.

Što se poreskih zakona tiče, Evropski parlament ima samo savjetodavnu ulogu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *