Sprema se novi strujni udar

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) će danas objaviti nove cijene električne energije, koje će stupiti na snagu od 1. januara. Prema pouzdanim informacijama “Dana”, strujaće poskupjeti oko tri procenta, a najveći krivac za to će biti upravo Elektroprivreda koja će od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) tražiti da cijene njenih usluga poskupe šest procenata. S obzirom na to da usluge EPCG čine oko 45 odsto ukupne cijene struje, koju još čine i distribucija i prenos, kao i, doduše neznatno, operator tržišta električne energije, njihovih šest odsto će se na ukupnu cijenu odraziti sa povećanjem od 2,8 do 2,9 odsto.

Cijene mrežnih usluga, odnosno CEDIS-a i CGES-a dovešće do povećanja cijene za oko 0,2 procenta, pa će ukupno poskupljenje iznositi oko tri procenta. Usluge CEDIS-a i CGES-a, mrežne usluge, čine oko 48,5 odsto ukupne cijene struje. Poskupljenje cijena struje “Dan je najavio još prije mjesec.

Razlog zbog kojeg EPCG traži povećanje cijene struje, odnosno njenih uskluga, za šest odsto je povećanje cijene električne energije na mađarskoj berzi struje (Hupeks), tačnije visoki iznosi fjučersa za 2019. godinu. Zakonom o energetici je propisano da EPCG može tražiti maksimalno povećanje cijene svojih usluga za šest odsto. Gotovo isti slučaj je bio i prošle godine, kada je EPCG odobreno povećanje od šest odsto, da bi na kraju poskupljenje struje iznosilo oko tri procenta, s tim Račun za struju što je 1. januara ove godine povećan i PDV za dva odsto, što je uticalo da struja na kraju poskupi 4,5 odsto u 2018.

Sada je cijena električne energije bez PDV-a 8,2 centa po kilovat-satu (kAUć), dok je sa PDV-om 9,92 centa. Sa povećanjem od tri odsto cijena će iznositi 8,45 centi, odnosno 10,2 centa sa PDV-om. Na 1.000 kilovat-sati to je uvećanje od oko tri eura. Domaćinstva u prosjeku na mjesečnom nivou troše između 300 i 400 kW.

Cijenu aktivne energije čine električna energija, mrežne usluge i naknade. Električna energija je vezana za EPCG, a mrežne usluge za CGES i CEDIS.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *