Naslovne strane dnevnih novina za 13. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Očekuju rast plata u privatnom sektoru

Nacrtom programa ekonomskih reformi od naredne do 2021, o kojem je juče počela javna rasprava, predviđen je postepeni rast BDP na 5,1 milijardu eura i vraćanje javnog duga u okvire od 60 odsto u 2022, rast investicija posebno od ekonomskog državljanstva… Srednjoročni budžetski okvir, navodi se, ne uključuje povećanje zarada, penzija i socijalnih davanja, osim redovnog usklađivanja sa zakonom. Vlada je pozvala zainteresovane da se do kraja mjeseca uključe u javnu raspravu o nacrtu koji je, kako su naveli, pripremljen kao doprinos snažnoj posvećenosti ispunjavanju prioriteta koji se odnose na ekonomski dijalog sa EK i članicama EU. U okviru konsultativnog procesa 24. decembra biće održan i okrugli sto.

Traže dva miliona

Zbog nemogućnosti prisustva ročištu bivšeg prvog čovjeka Podgorice Slavoljuba Stijepovića, sutkinja Milica Vlahovićje odložila ročište po tužbi kompanije Lovćen invest protiv Glavnog grada i Agencije za razvoj i izgradnju. Ova kompanija traži dva miliona eura za naknadu štete zbog neispunjenja obaveze koje je prilikom sudskog poravnanja opština preuzela na sebe prije osam godina.

Maksimović prelazi u Hipotekarnu

Izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović napušta ovu instituciju i, kako nezvanično saznaje Bankar.me, prelazi u Hipotekarnu banku. Maksimović je na čelo Montenegroberze došao nakon spajanja dvije crnogorske berze, aprila 2011. Na kraju septembra berza je imala neto kapital 2,4 miliona eura, a najveći dio kapitala činili su finansijski plasmani u obveznice. U odboru direktora ove berze su predsjednik dr Duško Knežević, dva potpredsjednika Serkan Karabacak i Aco Aleksić, te dr Radislav Jovović i Dražen Stanković.

Dan

Sindikatu blokirano 100 hiljada eura

Radnicima Rudnika uglja (RUGT) koji su nedavno dobili od firme iznose po osnovu stambenih kredita na račune u Atlas banci blokirana su novčana sredstva. Isto tako sredstva su blokirana sindikatima, tako da radnici ne mogu da dobijaju pomoć niti imaju mogućnost da dobiju beskamatne pozajmice, odnosno takozvanu uzajamnu pomoć, potvrdili su “Danu iz sindikata tog preduzeća.

Proizvodnja slaba, plate male

Šest godina nakon dolaska Toščelika suočavamo se sa istim problemima, nedovoljnim brojem radnika, lošom opremom i veoma niskim stepenom proizvodnje, kazali su iz sindikata Novi vlasnik nikšićke Željezare, turska firma “Toščelik, do danas nije ispunio obećanje koje su dali kada su 2012. godine preuzeli imovinu nekadašljeg industrijekog giganta iz stečaja, istakli sujuče iz fabričkog sindikata. Zbog toga se željezara “Toščelik i šest godina nakon irivatizacije suočava sa istim problemima, nedovoljnim brojem radnika, lošom opremom i veoma niskim stepenom proizvodnje.

Podizvođače oslobodili 112 miliona PDV-a i carine

Kineski CRBC i 99 podizvođača na izgradnji prioritetne dionice na autoputu od Smokovca do Mateševa su do sada oslobođeni plaćanja 112 miliona eura po osnovu poreza na dodatu vrijednost i carine, saopštio je juče u Skupštini ministar finansija Darko Radunović. Ovaj iznos se odnosi na period od 2015. do 1. decembra ove godine. Radunović je u okviru sjednice posvećene poslaničkim pitanjima kazao da oslobađanje od carine prilikom uvoza iznosi 36,64 miliona, a oslobađanje od PDV-a u unutrašnjem prometu 76,11 miliona eura.

Dnevne novine

Rast BDP-a 2,5 odsto 1,65 milijardi investicija

Stopa rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) od 2019. do 2021. u prosjeku će iznositi 2,5 odsto, stoji u Programu ekonomskih reformi (PER) za ovaj period čiji je nacrt na javnoj raspravi do 31. decembra. Kako se navodi u Vladinom dokumentu, umjereniji realni rast na srednji rok posljedica je visoke osnove bruto investicija iz prethodnih godina. Prosječan udio bruto investicija u osnovna sredstva u periodu 2010-2015, kako se podsjeća u tekstu novog PER-a, bio je na nivou od oko 20 odsto BDP-a ili oko 675 miliona eura.

U FOKUSU INVESTICIJE I PODRŠKA PRIVREDI

Put ka ekonomskom prosperitetu je težak, ali Crna Gora njime ide i zajedno ćemo učiniti da u tome uspije, kazala je nova ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing-Rajnke. Ona je na sinoćnoj gala večeri Američke privredne komore (AmCham) izazila posebno zadovoljstvo što se prvi put obraća izuzetno uspješnoj poslovnoj zajednici i potcrtala da će mandat iskoristiti za stvaranje novih mogućnosti i poslovnih partnerstava. Kao strateški partner obje vlade, prema njenim riječima, AmCham tu igra važnu ulogu.

Dokumentacija za vodu i struju na auto-puta donijeti što prije

Radovi koji se tiču napajanja struje, vodosnabdijevanja i petlje Smokovac, gdje će raditi pristupni put, kako se ispostavilo, nijesu ugovoreni. Stoga, insistirali smo da se u najkraćem roku krene sa izradom projektne dokumentacije, kazao je juče ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, govoreći o izgradnji auto-puta Bar Boljare.On je, na radnom doručku sa novinarima, rekao da je Vlada u finalnim pregovorima za potpisivanje aneksa ugovora sa izvođačem radova prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare koji se tiču naknadnih radova.

Vijesti

Građani plaćaju da se CEDIS i Tehnoput svađaju

Kompanija “Tehnoput i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) međusobno se optužuju za to što je oko 1.700 domaćinstava podgoričkog naselja Donja Gorica makar 15 puta u posljednjih nekoliko mjeseci bilo bez struje, a zbog ljudske greške. Iako obje kompanije tvrde da je ona druga napravila propust, nijedna od njih nije novinarima “Vijesti dokazala svoje tvrdnje.

Nema gradnje toplane u Pljevljima

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je zahtjev Opštine Pljevlja za izdavanje građevinske dozvole za gradsku toplanu, koja treba da se gradi u industrijskoj zoni u naselju Radosavac. U obrazloženju, Ministarstvo je navelo da se zahtjev odbija iz formalnih razloga, te da je rješenje konačno i da se protiv njega ne može podnijeti žalba, već samo j tužba Upravnom sudu, u i roku od 20 dana od prijema i rješenja. Zbog neman ja građevinske dozvole, radovi na izgradnji gradske toplane u Pljevljima neće početi ove godine, kako je to najavljivao predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić. Izgradnjom toplane, zatvorila bi se kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *