Mađarski parlament usvojio kontroverzni zakon o fleksibilnijem radnom vremenu

Dodajte komentar

Mađarski parlament usvojio je u srijedu kontroverzni zakon o fleksibilnijem radnom vremenu, uz jako protivljenje opozicije koja tvrdi da je riječ o “robovlasničkom zakonu”.

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova “za” prema 52 “protiv” i jednim suzdržanim. Cijelo jutro zastupnici opozicije pokušavali su da spriječe glasanje, u rijetkom iskazu jedinstva prema zastupnicima konzervativne stranke premijera Viktora Orbana.

PArlamentom su nekoliko sati odjekivali povici, zvižduci i čak zvukovi sirene, što je Orban, koji je takođe učestvovao u raspravi, stoički posmatrao. Orbanova stranka Fidesz ima u parlamentu dvotrećinsku većinu.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećaće se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu, što je izazvalo velike proteste u zemlji. Protivnici zakona ističu da je on rezultat pritiska njemačkih proizvođača automobila, stuba mađarske ekonomije, zbog manjka radne snage u zemlji.

Orban je izrazio zadovoljstvo dobnošenjem zakona, ocijenivši da je riječ o “važnom i dobrom zakonu” te istakao da će zakon koristiti radnicima, prenosi MTI.

“Vlada je na strani radnika”, rekao je Orban i dodao da će izmjena zakona omogućiti onima koji to žele da povećaju svoje prihode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *