Wall Street: Indeksi blago pali, ulagači nesigurni

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak berzansk indeksi blago pali nakon nestabilnog trgovanja u kojem su se izmjenjivale dobre i loše vijesti o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, a ulagači su bili oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi brexita.

Dow Jones oslabio je 53 boda ili 0,22 posto, na 24.370 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 posto, na 2.636 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,16 posto, na 7.031 bod.

Na početku trgovanja cijene su dionica porasle zahvaljujući vijesti da zamjenik kineskog premijera Liu He i ministar financija SAD-a Steven Mnuchin dogovaraju dalje faze pregovora, nakon što su prije desetak dana predsjednici te dvije zemlje dogovorili da u idućih 90 dana dok se vode pregovori neće uvoditi nove carine.

To je ohrabrilo ulagače koji su se plašili jačanja trgovinskih tenzija, nakon što je nedavno u Kanadi uhapšena Meng Wanzhou, direktorica Huaweija, zbog optužbi da je kršila američke sankcije Iranu.

No, ubrzo je ulagače pokolebala vijest da su dva zastupnika u Kongresu predložila zakon kojim bi se zabranila prodaja američkih proizvoda kineskim kompanijama koje krše američke sankcije.

Negativno je na tržište uticala i vijest da su zastupnici Konzervativne stranke u britanskom parlamentu sakupili dovoljno potpisa za pokretanja glasanja o nepovjerenju premijerki Theresi May.

I dosad je bilo malo vjerojatno da će premijerka dobiti podršku parlamenta za dogovor o razvodu između Velike Britanije i Evropske unije, a sada su dodatno ojačala strahovanja od neurednog izlaska iz EU-a u martu.

„Tržište trenutno pokreću različite vijesti o nizu problema, pa trgovci ne znaju šta da rade. A bližimo se razdoblju kada je tržište obično vrlo snažno”, kaže Dennis Dick, trgovac u kompaniji Bright Trading.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, osam ih je juče završilo u blagom plusu, pri čemu je najviše porastao, za 0,9 posto, potrošački sektor.

S druge strane, najviše je pao, za 1 posto, finansijski sektor.

A na evropskim su burzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,27 posto, na 6.806 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,49 posto, na 10.780 boda, a pariški CAC 1,35 posto, na 4.806 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *