Ako London napusti EU bez dogovora, danska ekonomija će pretrpjeti ogromnu štetu

Dodajte komentar

Izađe li Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU bez dogovora s Briselom, štete će pretrpjeti ne samo britanska, nego i ekonomije zemalja koje ostaju u Uniji. Jedna od većih kolateralnih žrtava bila bi i Danska, pokazuje analiza danskih vlasti, a prenosi Reuters.

Prema procjenama vlade u Kopenhagenu, izlazak Velike Britanije iz EU bez postizanja dogovora mogao bi dansku ekonomiju smanjiti za jedan posto. To bi bila posljedica ponovnog uvođenja carina u robnoj razmjeni između Ujedinjenog Kraljevstva i kontinentalne Evrope. Razlog tome je velika vezanost danske ekonomije za britansku.

Naime, sedam posto danskog izvoza ide u Veliku Britaniju, a ta je zemlja za Dansku po značaju četvrto izvozno tržište. Oko 60.000 Danaca, ili dva posto radne snage u toj zemlji, direktno ili indirektno radi na proizvodnji roba koje se izvoze na britansko tržište, podsjećaju u Reutersu.

‘Tvrdi’ Brexit mogao bi naštetiti danskom izvozu i tržištu rada. Kompanije koje proizvode robe što se izvoze u Veliku Britaniju, a uglavnom je riječ o mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i strojevima, možda će morati da portaže  nova tržišta. Stoga je važno, upozoravaju u Kopenhagenu, da se danske kompanije pripreme za Brexit, kakav god on na kraju bio.

Vlada britanske premijerke Therese May dogovorila je s Briselom uslove izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, no taj dogovor podrazumijeva da Ostrvo u velikoj mjeri ostaje vezan za EU, što je dovelo do raskola i unutar njene vlade. May je stoga odgodila izjašnjavanje Parlamenta o postignutom dogovoru o Brexitu, te je najavila da će od Brisela tražiti daljnje ustupke. U EU se, međutim, protive ponovnom otvaranju pregovora o uslovima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Pitanje je i koliko ima vremena za tako nešto, budući da je postavljeni rok za Brexit, 29. marta sljedeće godine, sve bliže.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *