Završeno snimanje 73 odsto ukupne površine blokova u podmorju

Dodajte komentar

Brod za 3D seizmičko istraživanje podmorja Polar Empress, kompanije Shearwater, do sada je završio snimanje 73 odsto ukupne površine blokova u crnogorskom podmorju, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

“Od početka 3D snimanja 19. novembra do ponedjeljka brod je završio snimanje oko 900 kilometara kvadratnih ukupne površine blokova četiri, pet, devet i deset u crnogorskom podmorju”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da je prošle sedmice završeno 3D seizmičko snimanje oko 23 odsto ukupne površine blokova četiri, pet, devet i deset.

“U ovom periodu, 3D seizmičko snimanje je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu”, rekli su iz Uprave.

Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress u tom periodu nijesu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora.

“Tokom prethodne sedmice licencirani posmatrači su opremom za pasivni akutički monitoring registrovali prisustvo delfina, neidentifikovane vrste, koji je bio na udaljenosti većoj od 700 metara, odnosno van ‘sigurnosne’ zone. S obzirom na to, posebne mjere nijesu bile neophodne”, rekli su iz Uprave.

Oni su podsjetili da je 3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima četiri, pet, devet i deset počelo 19. novembra u ranim jutarnjim satima i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana rada.

Istraživanje na blokovima četiri, pet, devet i deset obavlja kompanija Shearwater za potrebe koncesionara Eni i Novatek na tim blokovima. Istraživanje se obavlja u skladu sa ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni i Novatek, koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *