Naslovne strane dnevnih novina za 11. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Dug će moći da se plati imovinom i akcijama

Budžetom za narednu godinu, koji je Vlada usvojila protekle sedmice, predviđeno je da će se poreski dug izuzetno moći naplatiti imovinom poreskog obveznika. Vlada je u petak usvojila prijedlog budžeta koji će se uskoro naći na dnevnom redu parlamenta, jer treba da bude usvojen do kraja tekuće godine. Državna kasa je prema prijedlogu “teška 2,38 milijardi eura tekući budžet je 910,7 miliona, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,9 miliona, transakcije finansiranja 432,3 miliona, a rezerve 20 miliona.

Treći bord za mjesec i po

Akcionari Luke Bar izabrali su juče na vanrednoj sjednici skupštine novi odbor direktora barskog preduzeća, treći u posljednjih mjesec i po. Za predstavnike državnog kapitala u njemu, na prijedlog Vlade izabrani su Nedžib Ibrišimović, Vladan Radonjić, Biljana Jakić i Vojin Zugić, dok će manjinske akcionare i dalje zastupati Aleksandar Jovović. Na konstitutivnoj sjednici odbora direktora biće izabran njegov predsjednik.

Prodaju hotela blokirala restitucija

Još uvijek se čeka na odluku Savjeta za privatizaciju o zahtjevu kompanije Dragana Brkovića Vektra Boka da proda hotele “Plaža i “Igalo, kao i zemljište na kom su bili hoteli “Tamaris i “Boka. Radni tim koji čine predstavnici ministarstva turizma i finansija, Sekretarijata za razvojne projekte i Savjeta za privatizaciju u informaciji navodi da odluku o prodaji hotela nije moguće donijeti prije pravosnažnog okončanja postupaka restitucije, jer se njihov ishod ne može prejudicirati. Upozoravaju da bi prodaja nepokretnosti prije okončanja tih postupaka za posljedicu imala ništavost eventualno zaključenih pravnih poslova.

Dan

Mogu se zadužiti još 25 miliona

Osim 370 miliona eura koje će Vlada sigurno pozajmiti u 2019. godini, predlogom Zakona o budžetu je predviđena mogućnost dodatne pozajmice od 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke (SB). To znači da se Vlada predlogom buceta, koji je dostavila Skupštini, može zadužiti u narednoj godini do 620 miliona eura. U ovoj se zadužila 940 miliona, a tekst budžeta je bio sličan, odnosno predvidjeli su zaduženje od 440 miliona, uz mogućnost pozajmice od 500 miliona uz garanciju Svjetske banke. Tu mogućnost su iskoristili, a od tih 500 miliona, u budžetu je ostalo 180 miliona depozita, koji će biti iskorišćeni za pokrivanje nedostajućih sredstava u 2019.

Firme ne mogu da podignu novac

Centralna banka (CBCG) je juče, na predlog privremenih upravnika u Atlas i Invest banci Montenegro (IBM), uvela moratorijum, odnosno mjeru privremene obustave plaćanja obaveza tih finansijskih institucija, na period od 45 dana. U skladu sa članom 125 Zakona o bankama, od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja plate, penzije, socijalna davanja povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekući troškovi koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka piše u saopštenju CBCG.

Hitno zaustaviti gradnju na Tari

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) uputila je Evropskoj komisiji pismo zabrinutosti o stanju rijeke Tare u dijelu sliva koji je devastiran usled izgradnje autoputa Bar Boljare. – WWF u pismu navodi zabrinutost zbog trenutnog. stanja rijeke, naročito u kontekstu odsustva poštovanja zaštite rijeke na nacionalnom i međunarodnom nivou te zbog privremenog izmještanja korita kao najgoreg oblika regulacije rijeke, te odlaganja velikih količina otpada, koji nastaje u toku izgradnje autoputa na obaii rijeke Tare.

Dnevne novine

Atlas i IBM isplaćuju samo lična primanja i naknade

Atlas banka i IBM u narednih 45 dana isplaćivaće samo plate, penzije, socijalna davanja i slične naknade, odlučila je Centralna banka Crne Gore (CBCG) na predlog privremenih upravnika ove dvije finansijske institucije. U zvaničnom saopštenju navodi se da je 10. decembra izdat moratorijum nalog za privremenu obustavu plaćanja obaveza, iz kojeg su izuzete zarade i druga lična primanja, naknade štete po život i zdravlje, i tekući troškovi.

Vlada produžila garanciju za stanove prosvjetara u Budvi

Vlada je odobrila produženje važenja garancije od 5,28 miliona eura i roka otplate kredita kod Societe Generale banke Montenegro za Stambenu zadrugu radnika prosvjete “Solidarno” do sredine 2020. godine. Povod je izgradnja lamelarnih objekata za prosvjetare iz Budve, koja je započeta još 2015. godine, kada je Ministarstvo finansija izdalo potrebnu dokumentaciju, nakon što je ovaj vid izdvajanja iz budžeta odobrila Vlada.

Napredak u stabilnosti finansijskog sektora

Crna Gora ostvarila je impresivan napredak na planu jačanja stabilnosti finansijskog sektora, kome su doprinijele dosadašnje aktivnosti Centralne banke Crne Gore (CBCG), kazala je regionalna direktorica Svjetske banke (SB) za Zapadni Balkan Linda van Gelder u razgovoru sa guvernerom Radojem Žugićem. Na juče održanom sastanku, Žugić je prezentovao aktuelnu makroekonomsku situaciju, kao i stanje u bankarskom sektoru. Tom prilikom je naveo da preliminarni podaci ukazuju na rast bruto društvenog proizvoda od 4,5 u prvom i drugom kvartalu ove godine, odnosno 4,9 odsto u odnosu na isti period 2017.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *