Advokati za porez duguju 3,7 miliona eura, Poreska uprava neće tolerisati neplaćanje

Dodajte komentar

Advokati za porez duguju 3,7 miliona eura, saopšteno je CdM-u iz Poreske uprave. Značajno je napomenuti da je ovaj dug smanjen jer je u junu prošle godine 716 advokata dugovalo za poreze 6.846.113 eura.

“Imajući u vidu činjenicu da lica koja obavljaju djelatnost pružanja advokatskih usluga ostvaruju značajne prihode, kao i da je izmjenama odredbi Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica navedena djelatnost izuzeta iz sistema paušalnog oporezivanja, zbog čega advokati plaćaju porez po stvarnom dohotku, to su u Poreskoj upravi intezivirane aktivnosti na povećanju poreske discipline obveznika koju obavljaju advokatsku djelatnost. Tako je prema evidenciji Poreske uprave, ukupan poreski dug obveznika koji obavljaju neku od djelatnosti: pravni poslovi, advokatski poslovi, ostali pravni poslovi tokom prethodne dvije godine značajno smanjen, te isti u ovom trenutku iznosi 3.718.707,52 eura”, tvrde u Poreskoj upravi za CdM.

Kako ističu, važno je napomenuti da su obveznici navedenim djelatnostima u kontinuitetu predmet mjera Poreske uprave, koje podrazumijevaju inspekcijski nadzor i prinudnu naplatu, ali i aktivnosti na podsticanju dobrovoljnog izmirivanja poreskih obaveza, kao što su sastanci sa Advokatskom komorom, Sudskim savjetom i advokatima pojedinačno, preko kojih je poslata jasna poruka da se neizmirivanje poreskih obaveza, bez obzira što se radi o specifičnoj kategoriji poreskih obveznika, neće tolerisati.

U Poreskoj upravi za CdM kažu da su, u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, 283 poreska obveznika započela su izmirivanje poreskog duga u ratama, te se očekuje da će u vremenskom okviru od pet godina i kroz ovaj sistem poreski dug advokata biti dodatno smanjen, posebno imajući u vidu da će sve gore navedene aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu.

Javnost uvijek oštro reaguje na ogroman poreski dug advokata, jer je, svakako, nedopustivo je da se oni koji treba da prvi poštuju zakon i sprovode ga, neodgovorno ponašaju.

Zato i predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za CdM tvrdi da stalno poziva advokate da plaćaju porez.

Ističe da imaju korektnu saradnju sa Poreskom upravom, te da ima česte sastanke direktorom Poreske, pa i sa ministroim pravde Zoranom Pažinom.

“Dogovaramo se i kompromisom rješavamo sve. Ima pojedinačnih slučajeva gdje se desi da bude blokiran račun neke advokatske kancelarije, ali se trudimo da uz jednu vrstu zajedničkih dogovora taj problem riješimo. Vrlo često pozovem advokate da, koliko god da su u mogućnosti, plaćaju te svoje obaveze. Ide to. Vremena su teška. Ima veliki broj advokata. Ima i onih koji imaju manje posla pa u određenom treutku ne mogu da plate svoje dospjele obaveze. Ali, uvijek se to kasnije pokuša nadoknaditi i isplatiti. I sami zvanični podaci pokazuju da su advokati svjesni te obeveze. Dug prema državi je obaveza, to je jedan vid patriotizma, to je jedna vrsta podrške razvoju države u kojoj živimo, a koja nam je dala priliku da radimo”, jasan je Begović.

On je napomenuo da je ovo rukovodstvo Poreske uprave krenulo vrlo aktivno u naplatu poreskog duga pa je zbog takvih akcija došlo do povećanja naplate poreza.

“Ja sam intervenisao i insistirao na tome i apelovao na advokate da plate svoje obaveze. Jer, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji, jer smo svi u obavezi da to plaćamo, a vjerujem da će to biti još bolje u narednom periodu. Advokati su na meti dobronamjernih i nedobronamjernih. Ali, ide to sve uzlaznom putanjom”, zaključio je Begović u izjavi za CdM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *