2019. stiže jedan od najvećih izlazaka na berzu: Uber dostavio papire za IPO

Dodajte komentar

Američki startup Uber definitivno izlazi na berzu u 2019., kaže novi izvještaj Wall Street Journala; nadležnim tijelima dostavili su potrebne papire, takozvani S-1, a dugoočekivani IPO možda će se dogoditi već u prvom kvartalu. Posljednja evaluacija Ubera iznosila je 76 milijardi dolara, a na inicijalnu ponudu dionica mogli bi izaći s kapitalizacijom od 120 milijardi.

Uberov glavni američki konkurent Lyft u četvrtak je objavio vlastite planove za izlazak na berzu, takođe u prvom dijelu iduće godine. Podnijeli su svoj S-1, a navodno ciljaju mart ili april. Posljednja procjena Lyftove vrijednosti iznosila je oko 15 milijardi dolara, a za pretpostaviti je da će se kroz IPO to značajno rasti. Inače, Lyft drži oko 35 posto američkog tržišta servisa za prevoz, dok ostatak pripada Uberu, a kompanije će se sada žestoko sukobiti i oko toga ko će biti prvi na berzi.

Uberov izlazak na burzu sasvim sigurno će biti jedan od najvećih u američkoj istoriji. Očekuje se već godinama, s obzirom na to da je kompanija dosad prikupila 24 milijarde dolara investicija i zajmova koje treba vratiti ili unovčiti. U Uber su tokom godina investirali Morgan Stanley, Microsoft, Softbank, Toyota, Amazonov osnivač Jeff Bezos, Jay-Z, Axel Springer i drugi.

Zaposleni Ubera, posebno oni koji su već dugo na vodećim pozicijama, takođe čekaju kompenzaciju za svoj dosadašnji trud. U posljednjem, trećem kvartalu ove godine Uber je objavio gubitke od milijardu dolara, uz prihode od 3 milijarde dolara. Od avgusta 2017., nakon brojnih skandala, na čelu kompanije nalazi se Dara Khosrowshahi, a posljednjih mjeseci intenzivno se radi na konsolidiranju finansija (što, nažalost, na mnogim tržištima znači povećanje cijena).

Osim Lyftovog i Uberovog, u 2019. očekuju se izlasci još mnogih uspješnih startupova poput Slacka, Postmatesa i Palantira, pa je lako moguće da će iduća godina biti rekordna po volumenu IPO-ova.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *